Elite Projects

I skenet av en förändrad konkurrenslagstiftning stöptes verkstadsbranschen om!

Publicerad: 17 Feb 2020
När konkurrenslagstiftningen förändrades inom EU utvecklades verkstadsbranschen rejält i positiv riktning. Tidigare kunde märkeshandeln inte sälja en bil på någon annan märkeshandlares område, då fick man skarp kritik. Märkeshandeln kunde heller inte marknadsföra sin verkstad på en annan handlares marknadsområde.

- Jag är själv ”stöpt” i denna värld efter att ha arbetat 32 år i märkeshandeln på lätta och tunga sidan i Sverige och Norge, säger Bo Ericsson vd för SFVF. Verkstäder, som inte var märkesverkstäder, var tidigare inte med i någon verkstadskedja eftersom det inte fanns några verkstadskedjor. Sedan dess har verkstadsbranschen utvecklats otroligt mycket, säger Bo Ericsson med över 40 års erfarenhet av fordonsbranschen. - Idag när jag reser runt i Sverige, ser jag massor av fina verkstäder över hela landet som gjort kloka investeringar i sina verkstäder. Många verkstäder idag tillhör dessutom en kedja som ställer höga krav på kvalitet.

När jag är ute och reser och träffar verkstäder från märkessidan, de som är anslutna till en kedja och helt fria verkstäder, är alla rörande överens om vikten av ordning och reda. Alla vill uppfattas som en seriös verkstad som uppfyller alla de krav och förväntningar som ställs på en verkstad idag. En stor skillnad är att den fria verkstaden ofta kan bestämma mycket själva, medan märkesverkstaden ofta tvingas investera i pyloner, klinker på verkstadsgolvet, stora dyra glasdiskar och dylikt. Många av dessa investeringar i märkeshandeln leder inte till nöjda kunder, utan det är endast kostnadsdrivande. Det i sin tur leder till att märkeshandeln tvingas ta ut ett högre pris för sina tjänster. Nöjda trogna kunder får man som verkstad om utförda arbeten är av god kvalitet, det är städat, snyggt inom rimlighetens krav, trevligt bemötande och att verkstaden håller rimliga priser.

Vi från branschen sida måste gemensamt ta vårt ansvar och visa att vi är seriösa, istället för att visa bilder på hur det kunde se ut förr eller bilder på en icke representativ enskild verkstad, som inte bedriver daglig verksamhet. Vissa verkstäder har så rent och fint att jag gladligen skulle äta min matlåda på verkstadsgolvet, säger Bo Ericsson. Varje gång som någon från branschen lägger ut dåliga bilder ”sänker vi oss själva”, det är destruktivt! Vem vill då arbeta i vår bransch idag och i framtiden? Istället borde vi i alla sammanhang lyfta vår bransch och visa på allt som är positivt och utvecklande.

Jag ”Googlade” på några verkstäder som jag först kom att tänka på.

https://norrlandsbilverkstad.se/bilverkstad-umea-billig/

https://www.eliteprojects.se/tjanster/bilverkstad/

http://www.astonhill.se/

Sveriges Fordonsverkstäders Förening vill och kommer gång på gång lyfta fram goda exempel som visar vilken fantastisk utveckling vi har i branschen. Vi måste berätta om hur trevligt och utvecklande det är att arbeta i vår bransch, att vi kompetensutvecklar personalen och tar hand om våra kunder på ett seriöst och professionellt sätt. Bo Ericsson säger avslutningsvis, - för om inte vi själva gör det, vem ska då göra det?

Kopiera länk
Copy

Artikelarkiv

Bilverkstadspodden
Lyssna på  
14 Maj, 2021, Extern artikel
BKT:s Ridemax-serie utökas med ny dimension
12 Maj, 2021, Extern artikel
Nokians testcenter Hakka Ring i Spanien
12 Maj, 2021, Extern artikel
9 av 10 i Norge vill ha säkerhetsutbildningar för unga på bana
12 Maj, 2021, Extern artikel
Nya Nokian Snowproof C
11 Maj, 2021, Extern artikel
Ny VD för Falken och Sumitomo Rubber Europe
12 Maj, 2021, Extern artikel
En första titt på Kia EV6
12 Maj, 2021, Extern artikel
Test av BMW M3 & M4
12 Maj, 2021, Extern artikel
Test: Mercedes-Benz S 400 d 4MATIC
12 Apr, 2021, Extern artikel
BMW X5 hybrid testad
10 Apr, 2021, Extern artikel
Londontaxi byggd på Volvo-delar
26 Apr, 2021
Energismarta fordonsverkstäder - kostnadsfri webbkurs i energieffektivisering
Energimyndigheten och SFVF har tillsammans tagit fram utbildningen som riktar sig till fordonsverkstäder, Interaktiv - du väljer själv när du vill genomföra kursen
18 Maj, 2021
CvZ Juridik - Styrelse, VD- och revisorsansvar i aktiebolag
KOSTNADSFRITT WEBBINARIUM för medlemmar i Verkstadsföretagarna / SFVF, Online
18 Maj, 2021
VERKSTADSJURIDIK - utbildning för fordonsverkstäder, fordonslärare och konsumentvägledare
Online med dator - via Microsoft Teams (4 tim), Utbildningsledare: Bo Ericsson
Visa fler händelser
 Branschorganisationer i samverkan
 Annonser