< Tillbaka

I lördags stängde bilförsäljningsställen

Publicerad: 28 Jan 2021
Bilförsäljningsställen i Oslo och nio andra kommuner i Norge stängdes i lördags och de kommer vara stängda en månad. Det råder nu mycket osäkerhet runt coronaviruset, bland annat när det gäller smittspridning och virusets utveckling. Därför kommer sannolikt ytterligare åtgärder införas i flera omgivande kommuner. Cirka en miljon människor drabbas nu av den tuffaste sociala avstängningen någonsin.

Vilka åtgärder vidtar då norska bilhandlare och vad kan vi i Sverige lära oss av nedstängningen, vem vet vad som lurar runt hörnet i Sverige?

På frågan svarar bilhandlare att det är viktigt att ha en nära dialog med anställda och att man uppdaterar dem kontinuerligt. Det gäller också att uppdaterad information synliggörs för kunderna, att aktuell information om företaget finns på hemsidan och kommuniceras i sociala medier. Enligt information som Sveriges Fordonsverkstäders Förening (SFVF) har tagit del av, har de flesta chefer under lördagen och söndagen varit i kontakt med alla sina anställda och informerat om vad som gäller för den kommande veckan. Om stängningen förlängs, behövs en snabb utvärdering och uppföljning från dag till dag om hur kundtillgången utvecklas. Det gäller att vara förberedd så att alla anställda som kan arbeta från hemmakontoret hinner ta med nödvändig utrustning hem innan stängningen sker.

- Läget i Norge får mig att börja fundera över vilka beredskapsplaner vi har i Sverige, säger Bo Ericsson vd för SFVF. Själv faller jag tillbaka i min roll som plutonchef; lägg upp en plan för verksamheten. Samtidigt måste man försöka skapa sig en bild om läget inte blir som man har planerat. Man måste fundera över vad som kan ske vid olika scenarier och hur man då ska agera.

Är det möjligt att slutföra hela bilköpet eller köpet av bildelar online med kunden, inklusive att skriva kontrakt som är juridiskt bindande? Hur fungerar och vad säger Distansavtalslagen? För att få hjälp att reda ut dessa frågor kan man kontakta Ulf Stefansson som är jurist på SFVF.

Företag som har varit i drift med online-försäljning av bildelar samt nya och begagnade bilar har nu en klar fördel. Online-försäljningen kommer kanske inte uppnå de försäljningsmål som finns men kommer att dämpa nedgången. För de företag som idag säljer många bilar digitalt kommer denna påtvingade nedstängning vara en möjlighet att vässa sig ytterligare.

Samtidigt gäller det att informera alla kunder om att verkstadskunder är välkomna och vilka åtgärder mot smittspridning av Covid-19 man har vidtagit på verkstaden. Det kan vara bra att ha extra resurser i kundcentret för att svara på frågor. Speciellt viktigt är det att för de anställda betona den extrema betydelsen av att åtgärder mot smittspridning efterföljs. Kontakta även kunder som har bokat tid på verkstaden och bekräfta att verkstan har öppet som vanligt samt vilka skyddsåtgärder som har vidtagits. Av erfarenhet vet vi att gensvaret från kunderna brukar vara bra, de blir glada av att bli uppringda och väldigt få avbokar. Det är också viktigt att informera om situationen i sociala medier, säger Bo Ericsson.

Tyvärr tvingas företag att se över besparingsåtgärder om avstängningen pågår länge. Man behöver omgående planera för uppsägningar och andra besparingsåtgärder.

Samtidigt finns det ljusa tecken i Oslo. Det är få som vill åka kollektivtrafik, de flesta vill åka egen bil vilket gynnar verkstäderna. Det finns ofta många bra stödpaket och annat som hjälper verkstäder och bilhandlare att överleva denna tuffa period.

Är det svenska företaget med i Verkstadsföretagarna kan de få snabb hjälp med förslag på åtgärder samt information om vilken hjälp de kan få av staten, avslutar Bo Ericsson.

 

Kopiera länk
Copy
14 Dec, 2022
Bilhandelsjuridik
Online, Sverige
18 Jan, 2023
Automässan 2023
Göteborg, Sverige
Visa fler händelser
RÄTT LOGGA BVP

2 Dec, 2022, Extern artikel
Continental förvärvar Backes Transportbandservice AB
1 Dec, 2022, Extern artikel
Stigande priser på drivmedel förändrar körbeteende
1 Dec, 2022, Extern artikel
Trelleborg åläggs att betala böter
30 Nov, 2022, Extern artikel
BKT – sluta fylla däcken med vatten
30 Nov, 2022, Extern artikel
Ny isgreppsmärkning på däcksidan
 Branschorganisationer i samverkan
 Sammarbetspartners