Hyundai Motor Group vill bli världens första tillverkare som använder sig av bränslecell-tekniken för alla sina kommersiella fordonsmodeller senast 2028. I sin vision kommer det finnas både vätgasdrivna sportbilar och lastbilsdrönare. Om de kommer till Sverige får de emellertid leta länge efter en tankstation.
Medan de flesta biltillverkare satsar på batterielbilar har den sydkoreanska biltillverkaren, där både Hyundai och Kia ingår, investerat i vätgasdrivna bränslecellsbilar. Alltså elbilar fast där en bränslecell omvandlar vätgas till energi.
Hyundai Motor Group har investerat i vätgasteknologin i mer än två decennier i hopp om att det ska bli mer populärt än elkraft när man genomför förändringen från fossildrivna fordon. Bland nyheterna som gruppen visat upp finns tredje generationens bränslecell i två utföranden, både 100 och 200 kilowatt.
Tanken är att elektrifiera alla nyttofordon till bränslecellselbilar och batterielektriska fordon. Hyundai har också tagit fram en vätgasdriven drönare med släp som förarlöst kan köra 100 mil på en tank.
Hyundai Motor Group har förutspått att man i framtiden kommer använda vätgasenergi både i livet och industrin, i hem och arbetsplatser och fabriker. ”Alla, allt och var som helst ska man nås av vätgasvågen i det globala vätesamhället.”
Hyundai som tillsammans med Kia, utgör världens femte största biltillverkare, ska göra vätgas populärt igen genom att introducera ny teknik och nya mobilitetslösningar till ett lägre pris. De tror att bränslecellsbilar kommer vara lika billiga som batteribilar om ett par år.
Redan nu har Hyundai börjat massproducera en ny version av XCIENT Fuel Cell, världens första massproducerade bränslecells-lastbil, men försäljningen har varit låg på grund av höga investeringskostnader och avsaknaden av tankstationer. I december offentliggjorde Hyundai en plan att investera mer än 52 miljarder dollar under fem år i teknikutveckling i allt rörande elfordon, vätebränsleceller och autonom körning.
Om de lyckas med den strategin kommer Hyundai befinna sig i förtruppen för miljövänliga kommersiella fordon och den första globala biltillverkaren att ha så långt avancerade ambitioner. Bland målen finns att minska koldioxidutsläppen för globala produkter med 70 procent före 2040 och uppnå helt koldioxidfria produkter 2045.
Experter har uttryckt åsikter om att kommersiella fordon verkar vara bättre lämpade än personbilar när det gäller vätetekniken, inte minst med tanke på fördelar som körsträckor och tankningstid. Den synen delas av konkurrenten Toyota och även Volvos tunga lastbilar.
Vätgas har diskuterats som alternativ till batteri för elbilar och en fördel är att gasen kan produceras från flera energikällor, däremot är vätgasen inte lika energieffektiv som el från batterier.
SFVF:s ordförande Bo Ericsson är övertygad om att vätgasdrivna fordon är en del av de miljövänliga lösningarna i framtiden.
– El-lastbilar skulle bli för tunga och inte kunna köras speciellt långt. På vintern är körsträckan ännu kortare med el-lastbilar, säger Bo Ericsson.
Fordonsproffs ringde upp Peter Engdahl, chef för enheten för hållbara transporter på Energimyndigheten och frågade om hans syn om framtida hållbara transporter.
– Vi kommer behöva många olika lösningar för att ställa om transportsektorn. Det kan handla om allt från elektrifiering till bränsleceller och vätgas. Alla de lösningarna tror jag kommer vara en del av det framtida transportsystemet, säger Peter Engdahl.

Men hur goda är förutsättningarna att tanka i Sverige om nu Hyundai Motor Group skickar sin fordonsflotta hit?
– Det finns förhållandevis få ställen i Sverige i dag. Sandviken, Arlanda, Mariestad och Göteborg bland annat. Jag tror att de här fordonen kommer styras till ställen där de kan tankas och att nya tankstationer till en början kommer att etableras där behovet eller intresset är extra stort, säger Peter Engdahl.
Vid EU-gruppen CECRAs konferens som hållits i veckan betonades ambitionen att avståndet mellan laddstolpar och vätgasstationer inte bör överstiga 150 kilometer. SFVF är delaktig i ett samarbete med Myndigheten för samhällsskydd och beredskap för att ta fram vägledning för metan och vätgasfordon.
Det är i alla fall ingen överdrift att påstå att Hyundai Motor Group har högtflygande planer. Hyundai jobbar redan nu på att utveckla flygande fordon. Men där är vi inte än.