< Tillbaka
Hur säker är tekniken och säkerheten egentligen?
Publicerad:
3 Sep 2020
Först nu har det kommit till allmänhetens kännedom att en HACKARE TOG TOTAL KONTROLL ÖVER Teslas fordonsflotta redan 2017 och att hackaren lyckades ta kontroll över autopilotsystemet i varje Teslabil i USA, rapporterar Electrec. Hackaren informerade Tesla och för detta fick han 50 000 dollar som belöning för att han hittat buggen.
- Jag har varit delaktig i arbetet inom Statens offentliga utredningar, vad gäller teknikutvecklingen och säkerheten med autonoma fordon, och visst är detta oroväckande, säger Bo Ericsson vd för Sveriges Fordonsverkstäders Förening (SFVF).
- Jag brukar fundera över riskerna när jag läser om TikTok, laddar ned ny programvara i mobilen eller tvingas starta om Pc:n på grund av strul. Då dyker frågan genast upp, hur säker är tekniken egentligen, säger Bo Ericsson.
Hackaren Jason Hughes, en så kallad "white hat hacker" som letar efter säkerhetsbrister för att åtgärda desamma, tog full kontroll över Teslas flotta via dess interna servernät, skriver nyhetssajten Electrec. Jason Hughes hackning ägde rum under mars 2017 och Teslas säkerhetsenhet larmades omgående om buggen, som åtgärdades, efter att hackaren avslöjade att han hade kunnat verkställa ett mardrömsscenario för Tesla som bolag, för bilägare och medtrafikanter. Via buggen i Teslas interna system nådde Jason Hughes in till kärnan av bilarnas programvara, och där stod han i makt att aktivera programvarans "Summon-funktion”. Denna funktion möjliggör fjärrstyrning. Jason Hughes ombads bevisa sitt intrång för Teslas säkerhetsenhet genom att styra en specifik bil, och efter att hackaren lyckats med detta betalades en belöning ut om 50 000 dollar. En belöning för att han visat på bristen och givit informationen till elbilsbolaget, enligt Electrec.
- Samtidigt som jag inte vill vara en belackare måste jag erkänna att jag förstår människors oro över teknikutvecklingen eftersom jag inser att den har brister, säger Bo Ericsson.