< Tillbaka
Hur duktiga är vi på att ta hand om våra anställda och unga medarbetare?
Publicerad:
15 Aug 2021
Arbetsmiljöverket släppte i juni månad en rapport om att unga människor utsätts extra ofta av arbetsplatsolyckor. De senaste fem åren har cirka 25 000 unga anmält att de skadats på jobbet så allvarligt att de blivit sjukskrivna. Ofta beror det på bristfällig introduktion under sommaren och även vid hjulskiftesäsongen, då många unga nya medarbetare tar steget in i vår bransch, säger Bo Ericsson som är ordförande för Verkstadsföretagarna.
Det är viktigt med en bra introduktion för alla som är nya på jobbet, vi vet att det minskar risken för olyckor, säger Bo Ericsson. De inspektioner som Arbetsmiljöverket har gjort visar att det ofta saknas rutiner för att undersöka, riskbedöma och åtgärda risker i arbetsmiljön. Då blir det också svårt att ge en bra introduktion till nya medarbetare.
Det är extra viktigt med information när man är ny på jobbet, för då är det högre risk för att drabbas av arbetsolyckor på grund av okunskap. Utöver arbetsolyckor anmäldes drygt 1 100 arbetssjukdomar bland unga 2020. Det är en fördubbling jämfört med tidigare år.
Det är lätt att slappna av och tro att pandemin är över när samhället börjar öppna upp. Men så är det inte. Alla som besöker bilverkstäder, bildelsbutiker, restauranger eller andra ställen måste ta hänsyn till personalen och hålla avstånd. Din semester är någon annans arbetsmiljö, det sa vi förra året och det gäller även i år, säger Heli Aarnipuro på Arbetsmiljöverket.
Vanliga olyckor på jobbet bland unga,16 - 24 år, är bl a:
Belastningsolycka (t ex lyfta, bära, feltramp)
Fall från hög/låg höjd
Förlorad kontroll över transportmedel (för förflyttning av material, motordriven eller ej)
Våld eller hot
Förlorad kontroll av handverktyg
Förlorad kontroll över maskin