Hur är det möjligt?

Publicerad: 20 Nov 2020
Under söndagskvällen den 15 november fastnade återigen en buss med gastankar på taket i Klarabergstunneln i Stockholm på väg tillbaka till garaget, även denna gång hade bussen inga passagerare. Spontant undrar jag hur det är möjligt, säger Bo Ericsson vd för Sveriges Fordonsverkstäders Förening (SFVF).

Det finns nog ingen plats som är så undersökt som Klarabergstunneln, vilket inte är så konstigt med tanke på att detta var den åttonde olyckan med en buss. Transportstyrelsen har haft ett regeringsuppdrag för att säkerställa att en liknande gasbussolycka inte ska kunna ske igen. Denna gång skadades inte gastankarna utan kåpan som skyddar tankarna skadades och tryckte då ned bussen. Efter att ha släppt ut luften ut däcken kunde bussen bogseras ut ur tunneln. Det var en förare som kört fel igen trots att man inte ska eller får köra där med gasbuss eller annat högt fordon. Chauffören var på väg med bussen till garaget efter ett avslutat pass och tog en annan väg än vad som normalt ska köras. På vägen dit fastnade den i Klaratunneln. Vi kan konstatera att inget har förändrats på platsen, när det gäller infrastrukturen, säger Bo Ericsson.

Denna gång fastnade inte bussen eller slog sönder tankarna för det finns bara ett ”stridsvagnshinder”, på väg in i Klarabergstunneln när man kommer från Tegelbacken. Skälet till det är att ingen buss har försökt köra ner i Klarabergstunneln från andra hållet, det vill säga från Sveavägen, tills nu! Enligt Keolis ska en intern utredning påbörjas om hur bussen kunnat hamna i tunneln.

Hela infrastrukturen måste ses över och vi måste bli bättre på att göra riskbedömningar
För att förebygga olyckor måste det till en mängd åtgärder och förbättringar. Infrastrukturen måste också ses över. Varför har ingen gjort riskbedömning både där olyckan skedde och på andra platser? Kompetens hos förare, verkstäder och tekniker bör också utvecklas. Under de kommande åren kommer vi få vätgas- och elbussar i Sverige, så det gäller att vi förebygger och ser över risker och rutiner redan nu.

När vi får fler elbussar riskerar liknande händelser att ske allt oftare om inget görs. Vi på SFVF gjorde en undersökning för att kontrollera höjden på elbussar, med tanke på att Klarbergstunneln är 3,0 meter hög. Vi kunde konstatera att elbussar ofta har en höjd på 3,06 till 3,49 meter, vilket betyder att det kan ske olyckor av samma typ även i framtiden om vi inte löser det här problemet, avslutar Bo Ericsson.

Kopiera länk
Copy

Artikelarkiv

Bilverkstadspodden
Lyssna på  
26 Apr, 2021
Energismarta fordonsverkstäder - kostnadsfri - välj själv när du vill genomföra kursen
Energimyndigheten och SFVF har tillsammans tagit fram utbildningen som riktar sig till fordonsverkstäder, Interaktiv webbkurs
26 Aug, 2021
VERKSTADSJURIDIK - utbildning för fordonsverkstäder, fordonslärare och konsumentvägledare
Online med dator - via Microsoft Teams (4 tim), Utbildningsledare: Bo Ericsson
Visa fler händelser
 Branschorganisationer i samverkan
 Annonser