< Tillbaka

Honda storsatsar med 30 elbilsmodeller

Publicerad: 12 Apr 2022
Honda satsar 380 miljarder kronor i ett försök att klara skiftet till elektrifierade bilar och hoppas därmed att de ska hinna ifatt sina konkurrenter.

Enligt Financial Times kommer Honda komma med 30 elektriska modeller till 2030 och producera över 2 miljoner elbilar årligen. Målet är att bli helt fossilfria till 2040. 

Satsningen avslöjades vid ett pressevenemang i tisdags. 

Koncernchefen Toshihiro Mibe meddelade att det först släpps en mini-elbil för kommersiell användning i Japan för ett pris motsvarande 75 000 kronor. Den ska levereras under första halvan 2024. Samma år kommer två nya modeller i Nordamerika som utvecklas tillsammans med GM – den ena är en suv med Hondamärket och den andra en bil med Acura-märket.

Samtidigt ska de lansera tio nya elbilar i Kina fram till 2027. 

Vid presseventet avslöjades också att Honda kommer börja använda sig av en elbilsplattform (e:Architecture) som tillsammans med GM:s Ultiumbatterier ska ge konkurrensmässigt pris och räckvidd. 

När vi kommer till 2030 ska allt som allt 30 modeller ha introducerats. Två av dessa är sportbilar. Den ena blir en ”speciality vehicle”, den andra en ”flagship model”.

– Från och med 2030 och därefter tror vi att vi kommer in i en period då helelektriska bilar kommer vara det vanliga. Vi kommer ha små, medium och stora plattformar på plats för att täcka alla segment, säger Toshihiro Mibe.

Under presseventet pratades det mycket om både Japan, Kina och Nordamerika, men inget sades om Europa, enligt tidningen Ny Teknik som undrar om intresset är litet eftersom bara 74.000 av 4,5 miljoner producerade bilar säljs i Europa. 

Text: MARIA ERIKSSON

Kopiera länk
Copy
18 Apr, 2023
SFVF - VERKSTADSJURIDIK – för fordonsverkstäder, fordonslärare och konsumentvägledare
Stockholm: Bilyaa Group AB, Hovslagarevägen 37, Sollentuna, Utbildningsledare: Bo Ericsson, SFVF
9 Maj, 2023
SFVF - VERKSTADSJURIDIK – för fordonsverkstäder, fordonslärare och konsumentvägledare
Sundsvall: Scandic Sundsvall City, Trädgårdsgatan 31, Utbildningsledare: Bo Ericsson, SFVF
Visa fler händelser

PRENUMERERA NYHETSBREV(3)

 Samarbetspartners
 Branschorganisationer i samverkan