< Tillbaka

Höga elpriser tros dämpa elbilsmarknaden

Publicerad: 30 Aug 2022
Tuffa ekonomiska tider med höga elpriser kan få suget efter elbilar att hejdas, åtminstone tillfälligt.

Alla elbilsägare har inte möjlighet att ladda bilen när elpriset är som lägst. Då kan priserna för bränslet till och med bli högre än för de som tankar bensin eller diesel.

Danska bilorganisationen FDM råder sina medlemmar att noga studera elpriset och planera laddningen för att få så låga kostnader som möjligt. 

De som har fast elpris behöver förstås inte bekymra sig över timpriset.

Spotpriset på el har noterats högre än någonsin i södra Sverige enligt elbörsen Nordpools prisstatistik. Häromveckan stannade snittpriset för en kilowattimme på 5,77 kronor, något som förklaras med låg vindkraftsproduktion, gaskonflikten som följer efter kriget i Ukraina, höga elpriser på kontinenten och begränsad överföringskapacitet. Till priset kommer elbolagens påslag, skatter och moms. 

Det innebär att en full laddning kan kosta över 500 kronor när priset är som högst. 

Värt att notera är att en elbil som startas kall och bara körs en kortare sträcka förbrukar mer, vilket i sin tur kostar mer. 

På elbilssidor på nätet kan man läsa om elbilsförare som lyckats ladda bilen när elpriserna varit rekordlåga, men många inlägg handlar om höga priser. 

Det framhåller vikten av att ladda elbilen vid rätt tillfälle. FDM menar att man med fördel kan använda offentliga laddare eftersom de har fasta priser, vilket gör att det kan bli billigare än att ladda hemma. 

Ett tips är att använda de appar som visar aktuellt elpris så att det blir enklare att planera. Och till sist – välj elbolag med låga avgifter och timpris för att på så sätt få billigare laddning på natten.

FDM tror att elpriserna kan fungera dämpande på elbilsmarknaden, åtminstone i väntan på lite mer normala elpriser.

Kopiera länk
Copy
Kalendern är tom...

pm sfb

31 Aug, 2023, Extern artikel
Nya Passat Sportscombi presenterad
7 Jun, 2023, Extern artikel
Premiär för Volvo EX30 – Fakta, Pris och Bilder
9 Nov, 2022, Extern artikel
Volvo EX90 officiell
28 Sep, 2022, Extern artikel
Krockdetektering i nya iPhone 14
5 Jun, 2022, Extern artikel
Polestar 2 med 68 hk extra
 Samarbetspartners
 Branschorganisationer i samverkan