< Tillbaka

Höga elpriser drabbar verkstäderna hårt

Publicerad: 28 Jan 2022
OnWheels plåt & lack i Halmstad betalar normalt drygt 20 000 kronor i månaden för elförbrukningen. Räkningen som kom förra veckan låg på 52 000 kronor. – Det är katastrof. Hela vårt sparkapital är borta, säger Fabio Ishaq förtvivlat.

Ägaren Fabio Ishaq har ändå tur. Han hoppas kunna klara kostnaderna eftersom han varit ekonomisk och lagt undan. 

   –  Vi har sparat för att kunna bygga ut verksamheten och byta ut våra dieselbilar till våren, men nu kommer vi inte kunna det, säger han.

Fabio Ishaq berättar att elpriset normalt legat på mellan 35 och 70 öre per kilowattimma. Nu ligger den på 269 öre per kilowatt. 

– 269!!! Och vet du vad de säger på elbolaget när jag ringer dem – varför har du inte skaffat ett fast elpris? Men vem hade kunnat förutse den här utvecklingen, undrar Fabio Ishaq.

Fordonsproffs har ringt runt till ett par olika verkstäder i Sverige. På Björkedals Verkstad i Kristianstad tackar man sin lyckliga stjärna för att man har fast elpris sedan 30 år. På Däckverkstaden i Kristianstad är elen inbakad i hyran och de beskriver känslan som att de ”vunnit på lotteri” för att de inte blivit drabbade. En annan skadeverkstad fixade ett fast pris i slutet av året. 

Elpriset slår extra hårt mot skadeverkstäderna som har många elkrävande maskiner, svetsar, punktsvetsar och lackboxarna som kräver rejäl med ström.

Nu när planerna på att expandera företaget får läggas på is och dieselbilarna får gå längre än tänkt är Fabio Ishaq besviken på regeringen.

En annan verkstad Fordonsproffs pratat med betalade 40 000 kronor per månad, bland annat för uppvärmning av lokalen som kyls när när de stora dörrarna öppnas och släpper in den kalla vinterluften. Räkningen för december hamnade på 150 000 kronor. 

En olycka kommer sällan ensam, sägs det. Pandemi och ingen vind och skyhöga elpriser.

– Situationen som många verkstäder befinner sig i är inte acceptabel. Det går inte att bedriva affärsverksamhet i Sverige under de här premisserna, säger SFVF:s vd Claes Åström.

– Någonstans måste ju verkstäderna hämta hem förlusterna. Normalt sett – åtminstone för andra typer av verksamheter – hade kunderna fått betala, men vår bransch har inte den möjligheten. Vi som underleverantörer är beroende av de priser som förhandlas med försäkringsbolagen, säger Claes Åström.

– Som branschorganisation försöker vi inte heller driva kostnader genom att hitta synergier, rabattavtal med mera. Det känns som det gamla talesättet att vi silar mygg och sväljer elefanter, säger Claes Åström.

Hur kan SFVF hjälpa sina medlemsföretag?

– Det pågår lobbying på centralnivå hos riksdagspartier och i olika utskott där vi förklarar våra medlemmars situation och på lokal nivå finns vi som stöd när våra medlemmar behöver hjälp i dessa frågor.

– Om man ser på elkostnaden från ett annat håll kan man konstatera att skatten på el fördubblats de senaste 20 åren (enligt Skattebetalarnas förening) och i år är energiskatten 44,5 öre per kWh inklusive moms. En snabb åtgärd hade alltså varit att revidera skatten, säger Claes Åström.

Text: MARIA ERIKSSON

Kopiera länk
Copy
Kalendern är tom...

pm sfb

1 Dec, 2023, Extern artikel
Emily GT blir verklighet
15 Nov, 2023, Extern artikel
Volvo EM90: Eldriven minibuss med lyx och komfort
31 Aug, 2023, Extern artikel
Nya Passat Sportscombi presenterad
7 Jun, 2023, Extern artikel
Premiär för Volvo EX30 – Fakta, Pris och Bilder
9 Nov, 2022, Extern artikel
Volvo EX90 officiell
 Samarbetspartners
 Branschorganisationer i samverkan