Hög takvärme i garage kan medföra explosion i gasbussar

Publicerad: 17 Mar 2021
- SFVF avråder kraftfullt för takvärme på verkstäder, parkeringar och uppställningsplatser för gasbussar. Återigen verkar få förstå verkan och vad som sannolikt kommer ske om takvärmen överstiger 110 gr, säger Bo Ericsson vd för Sveriges Fordonsverkstäders Förening (SFVF). Om temperaturen överstiger 110 grader kommer det leda till att smältsäkringen utlöser på en gasbuss. Om värmen är så hög att den utlöser på en tank kommer den utlösa på flera tankar, och en buss kan ha upp till 10 gastankar på taket.

När smältsäkringen utlöser kommer flamman i sin tur fyra av på övriga bussar och tankar. Ett ännu värre scenario kan ske om inte värmesäkringen smälter och flammar ut som den ska, med en låga på upp till 20 meter, då kan en tryckkärlsexplosion inträffa.

- För att förstå hur viktigt det är med att inneha rätt kunskap måste vi känna till att varje tank motsvarar strax under 2 kilo trotyl i sprängverkan, då förstår vem som helst vilka konsekvenser en sådan här händelse kan få. Tänk då om det är 60 gasbussar i samma garage eller uppställningsplats, hemska tanke, säger Bo Ericsson.

Ännu värre blir det naturligtvis om det är under jord eller om det finns byggnation ovanför garaget. Räddningstjänsten kommer få det svårt att bekämpa eller gå in i ett garage där det står gasbussar i brand - eller så kommer det vara omöjligt med tanke på riskerna.

- SFVF har föreslagit att man inför ”Läns-tekniker” som ska besitta expertkunskap om metan-, vätgas- och elfordon och ha ett etablerat kontaktnät för att snabbt kunna inhämta teknisk information. Länsteknikerna skulle kunna förebygga olyckor. Vi vet ju inte hur länge vi kommer ha änglavakt när olyckor sker med den här typen av fordon, därför behövs dessa insatser nu, avslutar Bo Ericsson.

 

 

Kopiera länk
Copy

Artikelarkiv

Bilverkstadspodden
Lyssna på  
16 Jun, 2021, Extern artikel
Goodyears rapport över åtgärder 2020
16 Jun, 2021, Extern artikel
Nokian Ground Kare Semi-Slick för grävlastare
15 Jun, 2021, Extern artikel
Ev-däck från Hankook på Audi e-tron GT
15 Jun, 2021, Extern artikel
NDI kartlägger vinsterna med VF-däck
14 Jun, 2021, Extern artikel
Podd med Göran Bengtsson – Yokohama
15 Jun, 2021, Extern artikel
Audi e-tron GT vs Porsche Taycan 4S
2 Jun, 2021, Extern artikel
Volvo V70 byggd i Lego
1 Jun, 2021, Extern artikel
Gotland ring har blivit längre
31 Maj, 2021, Extern artikel
Skodas elbil Enyaq iV testad
12 Maj, 2021, Extern artikel
En första titt på Kia EV6
26 Apr, 2021
Energismarta fordonsverkstäder - kostnadsfri - välj själv när du vill genomföra kursen
Energimyndigheten och SFVF har tillsammans tagit fram utbildningen som riktar sig till fordonsverkstäder, Interaktiv webbkurs
26 Aug, 2021
VERKSTADSJURIDIK - utbildning för fordonsverkstäder, fordonslärare och konsumentvägledare
Online med dator - via Microsoft Teams (4 tim), Utbildningsledare: Bo Ericsson
Visa fler händelser
 Branschorganisationer i samverkan
 Annonser