Hög takvärme i garage kan medföra explosion i gasbussar

Publicerad: 17 Mar 2021
- SFVF avråder kraftfullt för takvärme på verkstäder, parkeringar och uppställningsplatser för gasbussar. Återigen verkar få förstå verkan och vad som sannolikt kommer ske om takvärmen överstiger 110 gr, säger Bo Ericsson vd för Sveriges Fordonsverkstäders Förening (SFVF). Om temperaturen överstiger 110 grader kommer det leda till att smältsäkringen utlöser på en gasbuss. Om värmen är så hög att den utlöser på en tank kommer den utlösa på flera tankar, och en buss kan ha upp till 10 gastankar på taket.

När smältsäkringen utlöser kommer flamman i sin tur fyra av på övriga bussar och tankar. Ett ännu värre scenario kan ske om inte värmesäkringen smälter och flammar ut som den ska, med en låga på upp till 20 meter, då kan en tryckkärlsexplosion inträffa.

- För att förstå hur viktigt det är med att inneha rätt kunskap måste vi känna till att varje tank motsvarar strax under 2 kilo trotyl i sprängverkan, då förstår vem som helst vilka konsekvenser en sådan här händelse kan få. Tänk då om det är 60 gasbussar i samma garage eller uppställningsplats, hemska tanke, säger Bo Ericsson.

Ännu värre blir det naturligtvis om det är under jord eller om det finns byggnation ovanför garaget. Räddningstjänsten kommer få det svårt att bekämpa eller gå in i ett garage där det står gasbussar i brand - eller så kommer det vara omöjligt med tanke på riskerna.

- SFVF har föreslagit att man inför ”Läns-tekniker” som ska besitta expertkunskap om metan-, vätgas- och elfordon och ha ett etablerat kontaktnät för att snabbt kunna inhämta teknisk information. Länsteknikerna skulle kunna förebygga olyckor. Vi vet ju inte hur länge vi kommer ha änglavakt när olyckor sker med den här typen av fordon, därför behövs dessa insatser nu, avslutar Bo Ericsson.

 

 

Kopiera länk
Copy

Artikelarkiv

RÄTT LOGGA BVP

17 Jan, 2022, Extern artikel
Continental lanserar nytt sommardäck – UltraContact
17 Jan, 2022, Extern artikel
Färre omkom i vägtrafiken under 2021
17 Jan, 2022, Extern artikel
Däckpartner växer med fler verkstäder
14 Jan, 2022, Extern artikel
Finalhelg för Goodyear i Le Mans Virtual Series
14 Jan, 2022, Extern artikel
Ny verksamhetschef för STRO
17 Jan, 2022, Extern artikel
Långresa i vinterväglag med Tesla Model 3
16 Jan, 2022, Extern artikel
Gammal mot ny Range Rover
15 Jan, 2022, Extern artikel
BMW:s nya bil kan ändra färg med ett knapptryck
10 Jan, 2022, Extern artikel
Polestar 2 Performance Upgrade – 68 extra hästar
23 Nov, 2021, Extern artikel
Present till bilintresserad – Vad kan man köpa?
 Branschorganisationer i samverkan
 Annonser