< Tillbaka

Hög takvärme i garage kan medföra explosion i gasbussar

Publicerad: 17 Mar 2021
- SFVF avråder kraftfullt för takvärme på verkstäder, parkeringar och uppställningsplatser för gasbussar. Återigen verkar få förstå verkan och vad som sannolikt kommer ske om takvärmen överstiger 110 gr, säger Bo Ericsson vd för Sveriges Fordonsverkstäders Förening (SFVF). Om temperaturen överstiger 110 grader kommer det leda till att smältsäkringen utlöser på en gasbuss. Om värmen är så hög att den utlöser på en tank kommer den utlösa på flera tankar, och en buss kan ha upp till 10 gastankar på taket.

När smältsäkringen utlöser kommer flamman i sin tur fyra av på övriga bussar och tankar. Ett ännu värre scenario kan ske om inte värmesäkringen smälter och flammar ut som den ska, med en låga på upp till 20 meter, då kan en tryckkärlsexplosion inträffa.

- För att förstå hur viktigt det är med att inneha rätt kunskap måste vi känna till att varje tank motsvarar strax under 2 kilo trotyl i sprängverkan, då förstår vem som helst vilka konsekvenser en sådan här händelse kan få. Tänk då om det är 60 gasbussar i samma garage eller uppställningsplats, hemska tanke, säger Bo Ericsson.

Ännu värre blir det naturligtvis om det är under jord eller om det finns byggnation ovanför garaget. Räddningstjänsten kommer få det svårt att bekämpa eller gå in i ett garage där det står gasbussar i brand - eller så kommer det vara omöjligt med tanke på riskerna.

- SFVF har föreslagit att man inför ”Läns-tekniker” som ska besitta expertkunskap om metan-, vätgas- och elfordon och ha ett etablerat kontaktnät för att snabbt kunna inhämta teknisk information. Länsteknikerna skulle kunna förebygga olyckor. Vi vet ju inte hur länge vi kommer ha änglavakt när olyckor sker med den här typen av fordon, därför behövs dessa insatser nu, avslutar Bo Ericsson.

 

 

Kopiera länk
Copy
14 Dec, 2022
Bilhandelsjuridik
Online, Sverige
18 Jan, 2023
Automässan 2023
Göteborg, Sverige
Visa fler händelser
RÄTT LOGGA BVP

2 Dec, 2022, Extern artikel
Continental förvärvar Backes Transportbandservice AB
1 Dec, 2022, Extern artikel
Stigande priser på drivmedel förändrar körbeteende
1 Dec, 2022, Extern artikel
Trelleborg åläggs att betala böter
30 Nov, 2022, Extern artikel
BKT – sluta fylla däcken med vatten
30 Nov, 2022, Extern artikel
Ny isgreppsmärkning på däcksidan
 Branschorganisationer i samverkan
 Sammarbetspartners