< Tillbaka

T.v - SFVF:s monter på Automässan 2020. T.h - Bo Ericsson och branschens egen brandsäkerhetsexpert Tommy Carnebo föreläser 2022. Foto: SFVF

Historien om SFVF och Svenska Fordonsbranschen - del 2

Publicerad: 17 Nov 2023
Svenska Fordonsbranschen firar i år tio år. I andra delen i berättelsen tittar vi närmare på föreningens första år efter bildandet.

DEL 2 - SFVF rullar igång

Sveriges första branschförening för fordonsverkstäder – SFVF – har nu fått en verkställande direktör som jobbar på heltid och det är dags att hitta en egen lokal att jobba från.

– Vi hyrde ett litet kontorsrum i ett kontorshotell på Norrtullsgatan 6 i Stockholms innerstad, berättar Svenska Fordonsbranschens administratör Sandra Norman som 2014 började jobba med att hantera allt det administrativa kring medlemsrekryteringen tillsammans med föreningens servicemarknadsansvarige Michael Bergvall, som då anlitades på konsultbasis med själva medlemsvärvningen.

Sandra Norman, administratör: "Bo Ericsson hade en Excel-fil med ett stort antal verkstäder. Jag satt och googlade telefonnummer till verkstäderna eftersom det bara var företagens namn som fanns med i Excel-filen."

Medlemsvärvningen tar fart på allvar, men med små medel:

– Bo Ericsson hade en Excel-fil med ett stort antal verkstäder. Jag satt och googlade telefonnummer till verkstäderna eftersom det bara var företagens namn som fanns med i Excel-filen. Jag skrev sedan in telefonnumren till verkstäderna, skickade över listan till Michael som ringde och försökte värva nya medlemmar från bilen typ. Han fyllde i medlemsansökningarna åt verkstäderna, tog kort på ansökningsdokumentet och skickade det till mig. Ja, det var så vi jobbade i början när vi värvade medlemmar, berättar Sandra Norman.

SFVF:s medlemsantal ökar stadigt och Bo Ericssons omvittnade förmåga att få publicitet gör föreningen allt mera känd även bland riksdags- och regeringspolitiker. Men den riktigt stora medlemstillströmningen blir resultatet av beslut utanför SFVF:

– Bosse Ericsson satte från dag e1tt fart på arbetet med SFVF och där tycker jag han ska ha all eloge för hur duktig han varit på att skapa publicitet kring SFVF och allt det föreningen gjort. Samtidigt så var det först när de större kedjorna – vi och Meko-koncernen – bestämde oss för att vi ska ansluta alla våra verkstäder som det tog ordentlig fart, säger Johan Regefalk.

– Vi satte i stället kravet att våra verkstäder ska vara medlem i en branschförening. Men vi lade  oss inte i vilken förening verkstaden valde. Bo Ericsson tyckte inte om den lösningen eftersom han var rädd att den skulle leda till att SFVF tappar många medlemmar bland Autoexperten-verkstäderna. Men vi menade att han inte skulle oroa sig för det. Och jag vill minnas att SFVF tappade väldigt få Autoexperten-verkstäder efter det, berättar Johan Regefalk.

Läs del 1 i historien om SFVF/Svenska Fordonsbranschen HÄR

Läs del 3 som publiceras här på Fordonsproffs på tisdag 21 november.

Pierre Kjellin
pierre.kjellin@svenskafordonsbranschen.se

076-493 10 85

Kopiera länk
Copy
Kalendern är tom...

pm sfb

15 Nov, 2023, Extern artikel
Volvo EM90: Eldriven minibuss med lyx och komfort
31 Aug, 2023, Extern artikel
Nya Passat Sportscombi presenterad
7 Jun, 2023, Extern artikel
Premiär för Volvo EX30 – Fakta, Pris och Bilder
9 Nov, 2022, Extern artikel
Volvo EX90 officiell
28 Sep, 2022, Extern artikel
Krockdetektering i nya iPhone 14
 Samarbetspartners
 Branschorganisationer i samverkan