< Tillbaka

Lars Bergmark, ny vd för Svenska Fordonsbranschen sedan den 4 september.

Hej Lars Bergmark, ny vd för Svenska Fordonsbranschen

Publicerad: 13 Sep 2023
Vem är egentligen Lars Bergmark och vad har han sysslat med innan han tog över ratten på Svenska Fordonsbranschen? Vi bad honom berätta lite om sig själv och hur han ser på sitt uppdrag.

Lars Bergmark, du har lång erfarenhet av att leda organisationer och av styrelsearbete, senast som landschef för Sverige och Norge på Bridgstone. Du är också utbildad polis och har jobbat som polisman i yttre tjänst under flera år.

– Det är mer än 20 år sedan jag jobbade som polis, men det är världens bästa jobb där man lär sig mycket om sig själv, att agera i utmanande och stressiga situationer, utöva ledarskap. I däckbranschen är det främst ledadande roller jag haft, vilket gjort att jag utvecklat mitt ledarskap. Men självklart har jag med mig ett stort och brett kontaktnät från hela fordonsbranschens eftermarknad, originalmontering och stora slutkunder. Jag har även jobbat många år i däckbranschföreningen, DFTF samt återvinningsbolaget, SDAB där jag likt Svenska Fordonsbranschen jobbat för att främja medlemmarnas gemensamma intressen och verka för en positiv utveckling för en bransch.

Vilka ser du som de stora fördelarna med att vi bildat Svenska Fordonsbranschen genom att fusionera SFVF och SBF?

– Syftet med samgåendet och bildandet av den nya bransch- och företagarorganisationen Svenska Fordonsbranschen, är att genom gemensamma krafter och på bredare front öka förmågan att driva viktiga branschfrågor samt tillvara medlemmarnas intressen i en snabbt föränderlig fordonssektor och företagarvärld. Nu blir det 200 procent verkstad och en ny, modern och snabbfotad, bransch- och företagarorganisation där även juridiska frågor får en tydliggjord plats genom att Verkstadsföretagarna integrerats i verksamheten.

Du ser hållbarhet som en viktig fråga för föreningen och våra medlemmar – förklara!

– Ja, EU prioriterar hållbarhet och jobbar med mer och strängare lagstiftning på det området. Och det kommer berör vår bransch vare sig vi vill det eller inte. Därför behöver vi se till att förbereda våra medlemmar på vad som kommer och hjälpa dem att anpassa sin verksamhet efter nya krav.

Svenska Fordonsbranschen ska inte ta ställning politiskt eller till olika drivmedel eller tekniker. Varför?

– Vi ska vara en förening för alla och hjälpa våra medlemmar att driva och utveckla sin verksamhet – inte välja lag.

Så hur ser du på elbilar och elektrifiering?

– Som sagt, vi ska inte ta ställning för eller emot olika drivlinetekniker, däremot ska vi hjälpa våra medlemmar att förbereda sig för och skaffa alla nödvändiga kunskaper om laddbara fordon, eftersom både EU och hela bilbranschen har bestämt att de är en av de drivlinor som ska användas i framtidens fordon.

Hur ser ditt eget motorintresse ut?

– Jag har som många andra börjat med mopeder och mekat en del, sedan blev det någon första bil man höll liv i på bästa sätt. Jag har kört MC sedan mitten av 90-talet och under några år var jag med i en Jeep-klubb och körde 4x4 off road i några olika bilar. Men senaste åren har det enbart blivit personbil och MC-åkning, för transport.

Pierre Kjellin
pierre.kjellin@svenskafordonsbranschen.se
076-493 10 85

Kopiera länk
Copy
Kalendern är tom...

pm sfb

31 Aug, 2023, Extern artikel
Nya Passat Sportscombi presenterad
7 Jun, 2023, Extern artikel
Premiär för Volvo EX30 – Fakta, Pris och Bilder
9 Nov, 2022, Extern artikel
Volvo EX90 officiell
28 Sep, 2022, Extern artikel
Krockdetektering i nya iPhone 14
5 Jun, 2022, Extern artikel
Polestar 2 med 68 hk extra
 Samarbetspartners
 Branschorganisationer i samverkan