< Tillbaka

Nyhetsbyrån Bloombergs reportage om övergivna elbilar i Kina. Foto: Bloombergs hemsida

Här växer lagren med övergivna elbilar

Publicerad: 28 Aug 2023
En av världens största marknader för elbilar har problem med ett utbudsöverskott på just elbilar.

Snart tio års subventionerande av elbilstillverkning och elbilsanvändning i Kina har hjälp till att bygga upp ett betydande överskott på äldre och begagnade elbilar runt om i landet som härbergerar 60 procent av världens alla elbilar.

Redan i mitten på 2010-talet började den kinesiska staten på bred front stimulera fram inhemsk tillverkning av elbilar genom subventioner till biltillverkare som tillverkar elbilar och ekonomiska straffavgifter mot tillverkare som producerar bränsletörstiga elbilar. Dessför innan hade staten infört rabatter på nypriset på elbilar och infört begränsningar för ägande av fossilbilar i flera av Kinas största städer.

I kölvattnet av alla elbilssubventioner startade många nya bildelningstjänster som byggt upp stora elbilsflottor runt om i Kina. En utveckling som bidrog till att göra kineserna vana vid och få förtroende för elbilar.

Kring 2019 kom sedan kallduschen då den kinesiska staten började trappa ned subventionerna för köp av fabriksny elbil. Detta bidrog till att dra undan mattan för en stor del av alla bildelningsföretag som satt med stora elbilsflottor. Nu började det dyka upp platser där hundratals eller tusentals avställda eller övergivna elbilar parkerats.

Ett av medierna som uppmärksammat denna utveckling är nyhetsbyrån Bloombergse deras bilder HÄR på några av alla stora ”kyrkogårdar” för övergivna eller avställda elbilar som nu finns i städer runt om i Kina.

Källor: Bloomberg, Axios, InsidaEVs

Pierre Kjellin
pierre.kjellin@sfvf.eu

076-493 10 85

 

Kopiera länk
Copy
Kalendern är tom...

pm sfb

31 Aug, 2023, Extern artikel
Nya Passat Sportscombi presenterad
7 Jun, 2023, Extern artikel
Premiär för Volvo EX30 – Fakta, Pris och Bilder
9 Nov, 2022, Extern artikel
Volvo EX90 officiell
28 Sep, 2022, Extern artikel
Krockdetektering i nya iPhone 14
5 Jun, 2022, Extern artikel
Polestar 2 med 68 hk extra
 Samarbetspartners
 Branschorganisationer i samverkan