< Tillbaka

Falcks första eldrivna ambulans i Danmark rullar ut på gatorna i Köpenhamnsområdet den 28 februari. T h - en av Falcks eldrivna Mercedes eVito-vägassistansbilar som togs i bruk ifjol. Foto: Falck

Här rullar de ut första elbilsambulansen

Publicerad: 27 Feb 2023
Falck är en stor internationell aktör inom ambulanssjukvården. Nu tar de i ett pilotförsök en eldriven ambulans i drift på en av sina nordiska marknader. Läs alla hårda fakta om ambulansen här.

Den danska räddningskoncernen Falck vill lära sig mer om hur det är att ställa om hela eller delar av ambulansfordonsflottor till eldrift. Ett första praktiskt steg på denna resa tar Falck nu på sin hemmamarknad, Danmark, där man i en pilotstudie i samarbete med region Köpenhamn ska börja använda Danmarks första eldrivna ambulans – en Mercedes e-Vito.

Falcks eldrivna Mercedes Vito-ambulans ska köra i Köpenhamnsområdet. De, enligt Falck, tydligaste nackdelarna med eldrift på en ambulans är att fordonen med all utrustning är tunga och därmed får en väsentligt förkortad räckvidd.

Under förra året (2022) tog Falck flera eldrivna vägassistansbilar i drift i Köpenhamn och Århus i Danmark – även dessa var Mercedes e-Vito och där Falck räknade med en räckvidd på mellan cirka 35 och 40 mil beroende på årstid och väder.

FAKTA Falcks Mercedes eVito-ambulans

Modell: eVito Tourer L3

Bruttovikt: 3500 kg

Maxhastighet: 160 km/tim

Räckvidd: 233 km

Nyttolast: 930 kg

Batterikapacitet: 60 kWh

Snabbladdning: ca 35 min (från 10% till 80%)

Pierre Kjellin
pierre.kjellin@sfvf.eu

076-493 10 85

Kopiera länk
Copy