< Tillbaka

Foto: Bilprovningen

Här kan man bli certifierad för SERMI trots en fortkörningsbot

Publicerad: 21 Jun 2023
Här i Sverige väntar branschen fortfarande på besked om vad som gäller angående vandelsprövningen av den som ansöker om en certifiering till SERMI. I ett av våra grannländer har man rett ut det frågetecknet.

Den 1 augusti införs EU:s nya behörighetscertifiering för säkerhets- och stöldrelaterad fordonsdata – SERMI – i hela unionen. En av oklarheterna kring SERMI som branschen i Sverige fortfarande inte fått svar på från EU är vilka krav som ställs på den som ansöker om SERMI i en vandelsprövning.

Beskedet från SERMI, eller rättare sagt så som vi i Sverige tolkar det, är att den sökande måste vara ostraffad. En frågeställning som kommit från branschen är huruvida det kravet även omfattar fortkörningsböter. I dialog med de ansvariga för SERMI i EU har beskedet hittills varit att man ska vara helt ostraffad, vilket åtminstone av de i Sverige utsedda kontrollföretagen tolkat som att SERMI:s krav inte godkänner en fortkörningsbot.

I Danmark innebär fortkörningsböter samt lindrigare rattfylleri inte att den ansökande om en SERMI-certifiering blir underkänd. Detta beror på att böter för fortkörning och för rattfylleri inte finns med i deras belastningsregister som man begär utdrag ur som privatperson.

LÄS ÄVEN: Så fungerar det att ansöka om SERMI-certifiering

Pierre Kjellin
pierre.kjellin@sfvf.eu

076-493 10 85

Kopiera länk
Copy
Kalendern är tom...

pm sfb

31 Aug, 2023, Extern artikel
Nya Passat Sportscombi presenterad
7 Jun, 2023, Extern artikel
Premiär för Volvo EX30 – Fakta, Pris och Bilder
9 Nov, 2022, Extern artikel
Volvo EX90 officiell
28 Sep, 2022, Extern artikel
Krockdetektering i nya iPhone 14
5 Jun, 2022, Extern artikel
Polestar 2 med 68 hk extra
 Samarbetspartners
 Branschorganisationer i samverkan