Har du koll på ditt skalskydd?

Publicerad: 31 Aug 2021
Återigen drar en våg av katalysatorstölder genom landet. Det stals tre gånger så många katalysatorer i Sverige under första halvåret i år jämfört med samma period i fjol. Internationella stöldligor vill åt dyrbara ädelmetaller och tros ligga bakom merparten av stölderna.

Det går snabbt att stjäla en katalysator för en van tjuv. Som regel används en manuell vinkelkap för att inget ljud ska uppstå. Det tar bara någon minut att lyfta bilen med en domkraft och kapa avgasröret på bägge sidor om katalysatorn. Bilägaren som drabbas märker först när motorn startas att det är ett rakt rör och att det saknas ljuddämpare och katalysator, det uppstår ett väldigt oljud.

För bara några år sedan var den här sortens stölder ovanliga – 2018 anmäldes totalt 17 katalysatorstölder i hela landet. Sedan dess har en explosionsartad ökning skett. Under årets första sex månader har 3 877 stölder av katalysatorer anmälts i landet. Det är fler än under hela förra året, och under samma period i fjol stals 1 099 katalysatorer. Det visar statistik från försäkringsbolagens branschorganisation Larmtjänst.

Man behöver bara kunna hantera en vinkelkap för att utföra stölderna. Det finns oseriösa uppköpare som köper stora partier och det finns en viss industri kring det här, säger Mats Galvenius, vd på Larmtjänst. Katalysatorer innehåller värdefulla ädelmetaller, som utvinns ur stöldgodset. Vissa äldre bilmodeller innehåller mer av de åtråvärda metallerna, men även hybriddrivna bilar, till exempel Toyota Prius, är attraktiva för tjuvarna.

Enligt NOA (polisens nationella operativa avdelning) ligger internationella stöldligor bakom merparten av bildelsstölderna i Sverige. Även Tullverket bekräftar bilden av att utförsel av bildelar är ett växande problem.

Som verkstad eller handlare har vi ett förvaringsansvar för kundens fordon. Det här kostar bil- och husbilsägare mycket pengar och det uppstår alldeles för ofta en tvist mellan verkstaden/handlaren och fordonsägaren om vem som ska betala, säger Bo Ericsson vd för SFVF. Därför påminner vi branschen att göra vad de kan, för att eliminera möjligheterna för tjuvarna att komma in på parkeringen där fordonen står uppställda.

Kopiera länk
Copy

Artikelarkiv

RÄTT LOGGA BVP

20 Jan, 2022, Extern artikel
Hankook i ny Skandinavisk satsning på motorsport
19 Jan, 2022, Extern artikel
Däckpartner ökar sin satsning på tunga däck
19 Jan, 2022, Extern artikel
Stort intresse för Automässan 2023
18 Jan, 2022, Extern artikel
Michelin lanserar Road 6 & Road 6 GT
18 Jan, 2022, Extern artikel
Elbilens framgång ställer nya krav på däcken
17 Jan, 2022, Extern artikel
Långresa i vinterväglag med Tesla Model 3
16 Jan, 2022, Extern artikel
Gammal mot ny Range Rover
15 Jan, 2022, Extern artikel
BMW:s nya bil kan ändra färg med ett knapptryck
10 Jan, 2022, Extern artikel
Polestar 2 Performance Upgrade – 68 extra hästar
23 Nov, 2021, Extern artikel
Present till bilintresserad – Vad kan man köpa?
 Branschorganisationer i samverkan
 Annonser