Har du koll på ditt skalskydd?

Publicerad: 31 Aug 2021
Återigen drar en våg av katalysatorstölder genom landet. Det stals tre gånger så många katalysatorer i Sverige under första halvåret i år jämfört med samma period i fjol. Internationella stöldligor vill åt dyrbara ädelmetaller och tros ligga bakom merparten av stölderna.

Det går snabbt att stjäla en katalysator för en van tjuv. Som regel används en manuell vinkelkap för att inget ljud ska uppstå. Det tar bara någon minut att lyfta bilen med en domkraft och kapa avgasröret på bägge sidor om katalysatorn. Bilägaren som drabbas märker först när motorn startas att det är ett rakt rör och att det saknas ljuddämpare och katalysator, det uppstår ett väldigt oljud.

För bara några år sedan var den här sortens stölder ovanliga – 2018 anmäldes totalt 17 katalysatorstölder i hela landet. Sedan dess har en explosionsartad ökning skett. Under årets första sex månader har 3 877 stölder av katalysatorer anmälts i landet. Det är fler än under hela förra året, och under samma period i fjol stals 1 099 katalysatorer. Det visar statistik från försäkringsbolagens branschorganisation Larmtjänst.

Man behöver bara kunna hantera en vinkelkap för att utföra stölderna. Det finns oseriösa uppköpare som köper stora partier och det finns en viss industri kring det här, säger Mats Galvenius, vd på Larmtjänst. Katalysatorer innehåller värdefulla ädelmetaller, som utvinns ur stöldgodset. Vissa äldre bilmodeller innehåller mer av de åtråvärda metallerna, men även hybriddrivna bilar, till exempel Toyota Prius, är attraktiva för tjuvarna.

Enligt NOA (polisens nationella operativa avdelning) ligger internationella stöldligor bakom merparten av bildelsstölderna i Sverige. Även Tullverket bekräftar bilden av att utförsel av bildelar är ett växande problem.

Som verkstad eller handlare har vi ett förvaringsansvar för kundens fordon. Det här kostar bil- och husbilsägare mycket pengar och det uppstår alldeles för ofta en tvist mellan verkstaden/handlaren och fordonsägaren om vem som ska betala, säger Bo Ericsson vd för SFVF. Därför påminner vi branschen att göra vad de kan, för att eliminera möjligheterna för tjuvarna att komma in på parkeringen där fordonen står uppställda.

Kopiera länk
Copy

Artikelarkiv

Bilverkstadspodden
Lyssna på  
17 Sep, 2021, Extern artikel
Pirelli Elect och FCS märkta däck visas på mässa i München
16 Sep, 2021, Extern artikel
Nytt Boss-vinterdäck från Colmec
16 Sep, 2021, Extern artikel
Hankook publicerar sin 12:e årliga ESG-rapport
15 Sep, 2021, Extern artikel
Banrekord med Pirelli P Zero Trofeo R
15 Sep, 2021, Extern artikel
Billiga däck kan bli dyra
31 Aug, 2021, Extern artikel
Är elbilen MG ZS EV ett bra bilköp?
24 Aug, 2021, Extern artikel
Premiär för Tesla Model Y i Sverige
24 Aug, 2021, Extern artikel
Toyota Yaris GR testad
15 Jun, 2021, Extern artikel
Audi e-tron GT vs Porsche Taycan 4S
2 Jun, 2021, Extern artikel
Volvo V70 byggd i Lego
23 Sep, 2021
SFVF:s DÄCKSKOLA - Del 1 Teoretisk utbildning - via Teams
Online med dator - via Microsoft Teams (3 tim), Utbildningsledare: Michael Bergvall
14 Okt, 2021
SFVF:s DÄCKSKOLA - Del 1 Teoretisk utbildning - via Teams
Online med dator - via Microsoft Teams (3 tim), Utbildningsledare: Michael Bergvall
27 Okt, 2021
Uppsägning eller avsked? Vad är skillnaden mellan uppsägning pga. personliga skäl och avsked?
KOSTNADSFRITT WEBBINARIUM - med CvZ Juridik - Online, Mellan 9:00 och 10:00 hålls seminariet och efter 10:00 finns det fortsatt möjlighet att ställa frågor direkt till juristerna.
Visa fler händelser
 Branschorganisationer i samverkan
 Annonser