Har du koll på bilnyckeln?

Publicerad: 6 Okt 2020
Frågan är relevant då det stjäls bilar som slaktas på delar, i Stockholmsområdet är det framförallt BMW och Mercedesbilar. Som verkstad och bilhandlare har vi ett ansvar när vi tar emot en kunds bil, säger Bo Ericsson vd för Sveriges Fordonsverkstäders Förening (SFVF).

Nu verkar biltjuvarnas fokus ligga på BMW och Mercedes i Stockholmsområdet men självklart kommer tjuvarna rikta in sig på fler områden i landet.

- Det är särskilt viktigt att förvara bilnyckeln på ett säkert sätt för att undvika att falla offer för denna liga. Nyckeln skall förvaras med kundkvitto i ett låst och av försäkringsbolagens godkänt nyckelskåp. Om verkstaden eller bilhandlaren inte förvarar nycklar på det sättet har man brustit i sitt förvaringsansvar, säger Bo Ericsson.

- Jag sitter i Försäkringsnämnden (överprövningsnämnd för fyra försäkringsbolag) sedan 17 år tillbaka och är med och utdömer påföljder vid bland annat stöld av fordonsnycklar. Den lägsta kostnaden jag känner till gäller en bilhandlare som fick betala 25% av bilens värde i självrisk.

Om nyckelskåpet inte är låst riskerar man att många nycklar stjäls och då kan det bli väldigt dyrt för bilhandlaren eller verkstaden. Många bilar idag är ”nyckellösa” (keyless), då är det ännu viktigare att tänka på var man har placerat nyckelskåpet och att det är stängt och låst. Tjuvar kan nämligen enkelt stjäla signalen från nyckeln (transpondern) om bilen är keyless, säger Bo Ericsson.

- Om bilen är keyless kan man som bilägare förvara nyckeln och reservnyckeln i en plåtburk för ökad säkerhet. Testa så att signalen inte kan stjälas genom att lägga nycklarna i en plåtburk, gå ut till bilen med plåtburken i handen. Försök öppna bilen på det sätt som man normalt gör om man har nyckeln i fickan, genom att ta i handtaget. Öppnas inte bilen så vet man att plåtburken förhindrar att signalen kan ”reläas”, säger Bo Ericsson.

- Är bilen inte keyless skall man alltid säkerställa att bilen blir låst genom att vara kvar nära bilen. Det får inte finnas någon mellan bilen och dig när du låser för då kan signalen stjälas. Som bilägare är det viktigt att tänka på att parkera på en upplyst plats och helst i ett garage. Dessutom bör man inte förvara bilnyckeln nära ytterdörren för då kan signalen stjälas trots att dörren är stängd, avslutar Bo Ericsson.
 

Kopiera länk
Copy

Artikelarkiv

Bilverkstadspodden
Lyssna på  
2 Jun, 2021, Extern artikel
Volvo V70 byggd i Lego
1 Jun, 2021, Extern artikel
Gotland ring har blivit längre
31 Maj, 2021, Extern artikel
Skodas elbil Enyaq iV testad
12 Maj, 2021, Extern artikel
En första titt på Kia EV6
12 Maj, 2021, Extern artikel
Test av BMW M3 & M4
26 Apr, 2021
Energismarta fordonsverkstäder - kostnadsfri - välj själv när du vill genomföra kursen
Energimyndigheten och SFVF har tillsammans tagit fram utbildningen som riktar sig till fordonsverkstäder, Interaktiv webbkurs
26 Aug, 2021
VERKSTADSJURIDIK - utbildning för fordonsverkstäder, fordonslärare och konsumentvägledare
Online med dator - via Microsoft Teams (4 tim), Utbildningsledare: Bo Ericsson
Visa fler händelser
 Branschorganisationer i samverkan
 Annonser