Har du koll på bilnyckeln?

Publicerad: 6 Okt 2020
Frågan är relevant då det stjäls bilar som slaktas på delar, i Stockholmsområdet är det framförallt BMW och Mercedesbilar. Som verkstad och bilhandlare har vi ett ansvar när vi tar emot en kunds bil, säger Bo Ericsson vd för Sveriges Fordonsverkstäders Förening (SFVF).

Nu verkar biltjuvarnas fokus ligga på BMW och Mercedes i Stockholmsområdet men självklart kommer tjuvarna rikta in sig på fler områden i landet.

- Det är särskilt viktigt att förvara bilnyckeln på ett säkert sätt för att undvika att falla offer för denna liga. Nyckeln skall förvaras med kundkvitto i ett låst och av försäkringsbolagens godkänt nyckelskåp. Om verkstaden eller bilhandlaren inte förvarar nycklar på det sättet har man brustit i sitt förvaringsansvar, säger Bo Ericsson.

- Jag sitter i Försäkringsnämnden (överprövningsnämnd för fyra försäkringsbolag) sedan 17 år tillbaka och är med och utdömer påföljder vid bland annat stöld av fordonsnycklar. Den lägsta kostnaden jag känner till gäller en bilhandlare som fick betala 25% av bilens värde i självrisk.

Om nyckelskåpet inte är låst riskerar man att många nycklar stjäls och då kan det bli väldigt dyrt för bilhandlaren eller verkstaden. Många bilar idag är ”nyckellösa” (keyless), då är det ännu viktigare att tänka på var man har placerat nyckelskåpet och att det är stängt och låst. Tjuvar kan nämligen enkelt stjäla signalen från nyckeln (transpondern) om bilen är keyless, säger Bo Ericsson.

- Om bilen är keyless kan man som bilägare förvara nyckeln och reservnyckeln i en plåtburk för ökad säkerhet. Testa så att signalen inte kan stjälas genom att lägga nycklarna i en plåtburk, gå ut till bilen med plåtburken i handen. Försök öppna bilen på det sätt som man normalt gör om man har nyckeln i fickan, genom att ta i handtaget. Öppnas inte bilen så vet man att plåtburken förhindrar att signalen kan ”reläas”, säger Bo Ericsson.

- Är bilen inte keyless skall man alltid säkerställa att bilen blir låst genom att vara kvar nära bilen. Det får inte finnas någon mellan bilen och dig när du låser för då kan signalen stjälas. Som bilägare är det viktigt att tänka på att parkera på en upplyst plats och helst i ett garage. Dessutom bör man inte förvara bilnyckeln nära ytterdörren för då kan signalen stjälas trots att dörren är stängd, avslutar Bo Ericsson.
 

Kopiera länk
Copy

Fordonsproffs

Nr 4 Ladda ner  - 2021.pdf 

(Klicka på bild o  läs direkt)

- Däckbrist hotar
Däckskola i Sjöbo
Elbilsdäck.
Ditec om den osunda
  
konkurrensen.

Övriga nummer under arkivfliken.
 
RÄTT LOGGA BVP
5 Jun, 2022, Extern artikel
Polestar 2 med 68 hk extra
31 Maj, 2022, Extern artikel
Kan man drifta med Range Rover Sport SVR?
19 Maj, 2022, Extern artikel
Saab 9-5 kombi hade gett Volvo V90 en tuff match
18 Mar, 2022, Extern artikel
Audi A6 Avant e-tron concept
9 Mar, 2022, Extern artikel
Volkswagen ID. Buzz officiell
1 Sep, 2022
Verkstadsjuridikutbildning – för fordonsverkstäder, fordonslärare och konsumentvägledare
Utbildningen är fullbokad, Sverige
13 Sep, 2022
Automechanika
Frankfurt, Tyskland
18 Jan, 2023
Automässan 2023
Göteborg, Sverige
Visa fler händelser
 Branschorganisationer i samverkan
 Sammarbetspartners