< Tillbaka

Promeisters VW Bubbla, här när den precis rullats ut ur verkstaden efter att ha elkonverterats under Automässan. Foto: Pierre Kjellin

Här är VW-Bubblan som elkonverterades på tre dagar

Publicerad: 14 Feb 2023
Nästintill en tredubbling av motoreffekten och förnämliga vägegenskaper. Det är facit när Promeister-elever elkonverterade en VW bubbla på Automässan.

en av de ledande aktörerna när det gäller att utbilda branschen för att jobba med elfordon är Meko Groups dotterbolag Promeister. Under Automässan i Göteborg i januari byggde elever från fordonsprogrammet Promeister Fordon på Realgymnasiet i Lund på tre dagar om en Volkswagen Bubbla till eldrift.

Utgångsobjektet var toppmodellen av Volkswagens ikoniska modell som i Sverige kallas ”Bubbla, det vill säga en 1303 S från 1973 med cirka 12000 mil på mätaren, vilket innebär Bubblan med den starkaste versionen av VW:s fyrcylindriga bensindrivna och 1,6 liter stora boxermotor som hade en effekt på cirka 50 hästkrafter. VW 1303 S var också försedd med skivbromsar fram.

Konverteringsarbetena påbörjades redan under tisdagen och skedde i den trailer med utfällbara utrymmen som Promeister Academy under förra vintern använde i sin mobila utbildningskampanj E+ Tour då man under nio månader och på nio orter runt om i Sverige utbildade fordonstekniker i högvoltsteknik.

Besökare på Automässan hade möjlighet att ta en titt på konverteringsarbetet genom ett besök i trailern.

Bubblan har tidigare byggts om på prov, för att se att konverteringen skulle fungera som tänkt. Det avslöjar två av de fordonselever vi pratade med som deltog i arbetet med bilen.

Elmotorn, av konventionell typ, är placerad i fram medan batteripaketet är placerat bak, i samma utrymme som boxermotorn, som i vanliga fall driver Bubblan, sitter.

Till det mest tidskrävande i arbetet med att konvertera Bubblan till eldrift hörde skarvningen av alla kablar, tyckte de två elever vi pratade med.

Utöver drivlinan och batterierna har Bubblan utrustats med ett värmepaket, för att kunna förse kupén med den värme som annars skulle ha alstrats av boxermotorn.

På Automässans sista dag, fredagen, gjordes Bubblan färdig för att sedan ta en kortkort sväng på gatan utanför mässan – Korsvägen vid Liseberg i centrala Göteborg.

Pierre Kjellin
pierre.kjellin@sfvf.eu

076-493 10 85

BILDEN UNDER: VW Bubblan rullar ut från Promeister Academys trailer, där den elkonverterats under Automässan, för en kort jungfrutur på Göteborgs gator. Foto: Pierre Kjellin

Kopiera länk
Copy
Kalendern är tom...

pm sfb

31 Aug, 2023, Extern artikel
Nya Passat Sportscombi presenterad
7 Jun, 2023, Extern artikel
Premiär för Volvo EX30 – Fakta, Pris och Bilder
9 Nov, 2022, Extern artikel
Volvo EX90 officiell
28 Sep, 2022, Extern artikel
Krockdetektering i nya iPhone 14
5 Jun, 2022, Extern artikel
Polestar 2 med 68 hk extra
 Samarbetspartners
 Branschorganisationer i samverkan