< Tillbaka

DSG-växellåda hos Hellsten Gears på väg ut till kund. Hellsten Gears är Sveriges ledande expert på DSG-lådor och en av norra Europas största leverantörer av begagnade och fabriksrenoverade växellådor. Foto: Hellsten Gears

Här är växellådan som fyller 20 år

Publicerad: 25 Apr 2023
Det har dragits med en hel del barnsjukdomar och kvalitetsproblem. Nu fyller växellådskonceptet, som egentligen Porsche var först med, 20 år.

Den allra första dubbelkopplingsväxellådan introducerades på bilmarknaden 1985 i Porsches racingmodell 962. Porsche gav sin dubbelkopplingsväxxellåda namnet PDK.

Sedan dröjde det ända till 2003 innan dubbelkopplingslådan fick sitt verkliga genombrott på den kommersiella bilmarknaden, då Volkswagen introducerade den i värstingversionen av Golf – Golf R32 med Audis 3,2 liter stora bensindrivna V6:a under huven. DSG-lådan i Golfen hade sex växelsteg och var utvecklad av transmissionstillverkaren Borg-Warner.

Volkswagen har hunnit med att introducera både 6- och 7-stegade DSG-lådor och med både torrlamell- och våtlamell-koppling. Många andra stora biltillverkare har också introducerat DSG-lådan i sina modellprogram.

Dubbelkopplingslådorna har genom åren dragits med en del barnsjukdomar och kvalitetsproblem. Men nu har den danska konsumentorganisationen för bilister – FDM – slagit fast att alla typer av dubbelkopplingslådor på marknaden nu håller god kvalitet och erbjuder god körkomfort.

Pierre Kjellin
pierre.kjellin@sfvf.eu

076-493 10 85

Kopiera länk
Copy
Kalendern är tom...

pm sfb

31 Aug, 2023, Extern artikel
Nya Passat Sportscombi presenterad
7 Jun, 2023, Extern artikel
Premiär för Volvo EX30 – Fakta, Pris och Bilder
9 Nov, 2022, Extern artikel
Volvo EX90 officiell
28 Sep, 2022, Extern artikel
Krockdetektering i nya iPhone 14
5 Jun, 2022, Extern artikel
Polestar 2 med 68 hk extra
 Samarbetspartners
 Branschorganisationer i samverkan