< Tillbaka

Foto: Pierre Kjellin

Här är utredningen som ska föreslå fler utbildningsvägar till branschen

Publicerad: 11 Okt 2023
Den heter “Fler vägar till arbetslivet” och har till uppgift att föreslå fler sätt för ungdomar att utbilda sig till bland annat fordonsbranschen. Vi har tagit en titt på den statliga utredningens direktiv, som bland annat innehåller ett förslag till en ny typ av prov.

I juni 2022 tillsatte regeringen utredningen ”Fler vägar till arbetslivet”, där utredningen bland annat har i uppdrag att titta på möjligheterna till yrkesutbildning för elever som inte har behörighet att söka de ordinarie gymnasieutbildningarna.

Syftet med utredningen är bland annat att i gymnasieskolan skapa fler vägar in i arbetslivet på ett sätt som tar hänsyn till behoven på arbetsmarknaden, elevers olika förutsättningar för lärande och att många elever inte är redo att göra sitt yrkesval redan i årskurs nio.

Bland direktiven till den statliga utredningen finns en punkt om att utreda behovet av ”yrkesprov” under gymnasieutbildningen:
Analysera om obligatoriska eller frivilliga yrkesprov på gymnasial nivå bör införas samt vid behov föreslå hur detta kan regleras”, är en av punkterna som redogör för utredarens uppdrag.

Utredningens uppdragsgivare – regeringen – har också flaggat för behovet av att öka yrkesutbildningarnas attraktionskraft:
Vid behov föreslå åtgärder som bidrar till att öka yrkesutbildningens attraktionskraft”, lyder en av punkterna.

Läs hela utredningsdirektivet HÄR.

Pierre Kjellin
pierre.kjellin@svenskafordonsbranschen.se

076-493 10 85

Kopiera länk
Copy
Kalendern är tom...

pm sfb

1 Dec, 2023, Extern artikel
Emily GT blir verklighet
15 Nov, 2023, Extern artikel
Volvo EM90: Eldriven minibuss med lyx och komfort
31 Aug, 2023, Extern artikel
Nya Passat Sportscombi presenterad
7 Jun, 2023, Extern artikel
Premiär för Volvo EX30 – Fakta, Pris och Bilder
9 Nov, 2022, Extern artikel
Volvo EX90 officiell
 Samarbetspartners
 Branschorganisationer i samverkan