< Tillbaka

Prototyp av "E-Trailer" – där en av trailerns hjulaxlar är eldrivna för att kunna kopplas in och ge ekipaget extra knuff, för att minska dragbilens dieselförbrukning. Den vita lådan undertill framför trailerns hjulaxlar är batteripaketet. Foto: Krone

Här är transportören som ska testa hybriddrivna långtradare

Publicerad: 13 Apr 2023
Eldrivna tunga lastbilar har svårt att slå sig in på marknaden. Men för trailertrafiken finns redan en alternativ lösning – hybriddrift – och en av världens största transportföretag ska snart testa den i fält.

Med en årlig omsättning på över 44 miljarder euro är DB Schenker en av världens största transport- och logistikkoncerner, och nu ligger man i startgroparna för att använda sig av hybriddrift för att minska koldioxidutsläppen från sina lastbilstransporter.

Förra året lade DB Schenker en beställning hos det tyska teknikföretaget Trailer Dynamics på cirka 2000 trailers med en unik konstruktion där en av hjulaxlarna är drivande, med eldrift och med ett batteripaket placerat under chassit. Trailern ger extra drivkraft till dragbilen när behoven är som störst, till exempel i uppförsbackar och vid acceleration.

Lösningen med en eldriven trailer har utvecklats av Trailer Dynamics i samarbete med tyska specialmaskins- och vagntillverkaren Krone. Trailer Dynamics eldrivna trailers, som går produktnamnet E-Trailer, går att få med ett batteripaket i tre olika storlekar – 300, 450 respektive 600 kilowattimmar (kWh). När och hur mycket E-Trailerns drivning är inkopplad styrs av en sensor som bland annat tar hänsyn till när behovet av trailerdrift är som störst och som optimerar för att få maximal räckvidd.

E-Trailer jobbar helt oberoende av dragbilen och kan därför kopplas till vilken dragbil som helst, oberoende av fabrikat eller drivlina hos dragbilen.

Pierre Kjellin
pierre.kjellin@sfvf.eu

076-493 10 85

BILDEN UNDER: Den drivande hjulaxeln på en E-Trailer. Foto: Trailer Dynamics

Kopiera länk
Copy
Kalendern är tom...

 

PRENUMERERA NYHETSBREV(3)


 

29 Maj, 2023, Extern artikel
Sveriges bilpark blir äldre
29 Maj, 2023, Extern artikel
Michelin säljer sin verksamhet i Ryssland
26 Maj, 2023, Extern artikel
Däckline förnyar sin plattform med ytterligare 350 varumärken
25 Maj, 2023, Extern artikel
Förväntad nedgång i nyregistrering av fordon
25 Maj, 2023, Extern artikel
Dubbade däck revolutionerar snöröjning
9 Nov, 2022, Extern artikel
Volvo EX90 officiell
28 Sep, 2022, Extern artikel
Krockdetektering i nya iPhone 14
5 Jun, 2022, Extern artikel
Polestar 2 med 68 hk extra
31 Maj, 2022, Extern artikel
Kan man drifta med Range Rover Sport SVR?
19 Maj, 2022, Extern artikel
Saab 9-5 kombi hade gett Volvo V90 en tuff match
 Samarbetspartners
 Branschorganisationer i samverkan