< Tillbaka

Foto: Carfix Bilskador

Här är skadeverkstaden som kortar väntetider genom hållbart tänk

Publicerad: 9 Maj 2023
Det finns ett stabilt underlag för skadeverkstäder som tänker utanför boxen i arbetet med att försöka korta väntetiderna. Det tror Marcus Lindstrand som tillsammans med två kompanjoner startade egen skadeverkstad i vintras.

Efter 21 år i bilverkstadsbranschen och med jobb som skadetekniker på en rad skadeverkstäder i Västsverige startade Marcus Lindstrand i februari i år tillsammans med två kollegor en ny skadeverkstad – Carfix AB – hemma i Kungsbacka. Valet föll på en 200 kvadratmeter stor lokal. Egentligen ville de ha större men prioriterade att hålla lokalkostnaderna låga.

– Vi är tre delägare och vi fann varandra på vår förra arbetsplats. De andra – två väldigt skickliga plåtslagare – övertalade mig. Så efter mycket diskussioner så bestämde vi oss för att starta eget och satsa allt. Sedan kom lågkonjunkturen mitt i detta, berättar Marcus Lindstrand.

Sedan starten har de haft fullt upp och hunnit få igång samarbete med ett större försäkringsbolag.

– Vi jobbar med de flesta försäkringsbolagen men vi har ännu inte de stora drakarna. Men Länsförsäkringar, som ställer ganska höga krav – de har vi lyckats få ett samarbete med, säger Marcus Lindstrand.

Två ledstjärnor för Marcus och hans kollegor på Carfix är att försöka tänka och jobba hållbart och att minimera väntetiderna för kunderna. Hållbarhetstänket handlar till exempel om att så långt det är möjligt reparera eller använda begagnade delar.

Det envisa arbetet med att korta väntetiderna har man vunnit många kunder med. En av dessa är omsorgen:

– Vi lagar väldigt mycket med korta väntetider, så hemtjänsten anlitar gärna oss när de behöver fixa sina bilar.

Ett sätt att korta väntetiderna för kunderna är att vara kreativa och tänka i lite nya banor, avslöjar Marcus Lindstrand, och tar en lätt krockskadad Nissan Leaf de fick in nyligen. Bilen hade en krockskada i fronten men när de skulle beställa ny kylargrill och stötfångare så var dessa restade och utan leveransdatum:

– Då gällde det att tänka utanför boxen. Vi lyckades hitta ett demonteringsobjekt på Bildelsbasen som var krockad på andra sidan. Efter lite förhandlingar fick vi köpa resterna och med dessa kunde vi svetsa ihop delarna, berättar Marcus Lindstrand.

Pierre Kjellin
pierre.kjellin@sfvf.eu

076-493 10 85

BILDEN UNDER: En Nissan Leaf med krockskadad främre stötfångare lagades av grabbarna på Carfix Bilskador lite snabbare genom att de hittade en stötfångare med lättare skador på bildelsbasen som de kunde använda delar av. Foto: Carfix

Kopiera länk
Copy
Kalendern är tom...

pm sfb

1 Dec, 2023, Extern artikel
Emily GT blir verklighet
15 Nov, 2023, Extern artikel
Volvo EM90: Eldriven minibuss med lyx och komfort
31 Aug, 2023, Extern artikel
Nya Passat Sportscombi presenterad
7 Jun, 2023, Extern artikel
Premiär för Volvo EX30 – Fakta, Pris och Bilder
9 Nov, 2022, Extern artikel
Volvo EX90 officiell
 Samarbetspartners
 Branschorganisationer i samverkan