< Tillbaka

Foto: Pierre Kjellin

Här är nya hållbarhetskrav som väntar branschen från och med 2030

Publicerad: 8 Sep 2023
EU har målet att hela unionen ska vara koldioxidneutral till år 2050. För att nå dit väntas man införa en rad krav på företagen – bland annat ökat producentansvar och skärpta krav på återvinningsbarhet.

Många delar av EU:s miljö- och klimatlagstiftning har satt upp bindande mål som ska uppfyllas till 2030 inom alla sektorer för att uppnå klimatneutralitet till 2050. Därför väntar en rad lagskärpningar på detta område de närmaste åren.

Fordonsbranschen – från bilförsäljning till eftermarknad – väntas beröras på många områden av de skärpta krav som EU har aviserat att införa inom de kommande åren innan 2030. Här är några av områdena:

Det föreslagna lagstiftningspaketet Right to Repair Directive, som ska stimulera hållbarare konsumtion och göra det lättare och billigare för konsumenterna att reparera sina produkter.

Det föreslagna lagstiftningspaketet Packaging and Packaging Waste Regulation (PPWR) som syftar till att alla förpackningar som produceras och används inom EU går att återanvända eller återvinna på ett ekonomiskt lönsamt sätt från och med 2030.

Det föreslagna lagstiftningspaketet Circular design of vehicles and end-of-life management som handlar om krav på fordonstillverkarna att designa och tillverka bilar som enklare kan demonteras. Lagstiftningen väntas bland annat medföra att biltillverkarna förväntas tillhandahålla tydliga, detaljerade instruktioner för demontörer om hur man byter ut och tar bort delar och komponenter från fordonet.

– Exakt hur lagar och regler kommer se ut och när de ska införas vet vi inte i dagsläget. Men att det kommer införas kan vi utgå ifrån. EU är obevekliga i de här frågorna, vår bransch kommer att påverkas, kommenterar Svenska Fordonsbranschens vd Lars Bergmark.

Pierre Kjellin
pierre.kjellin@sfvf.eu

076-493 10 85

Kopiera länk
Copy
Kalendern är tom...

pm sfb

31 Aug, 2023, Extern artikel
Nya Passat Sportscombi presenterad
7 Jun, 2023, Extern artikel
Premiär för Volvo EX30 – Fakta, Pris och Bilder
9 Nov, 2022, Extern artikel
Volvo EX90 officiell
28 Sep, 2022, Extern artikel
Krockdetektering i nya iPhone 14
5 Jun, 2022, Extern artikel
Polestar 2 med 68 hk extra
 Samarbetspartners
 Branschorganisationer i samverkan