< Tillbaka

Patric Ivarsson på Lumileds visar deras nya led-halvljus som för bara några dagar sedan blev godkända av Transportstyrelsen för eftermontering i Sverige på cirka 350 bilmodeller med original halogenhalvljus. Foto: Pierre Kjellin

Här är lamporna som blivit lagliga att eftermontera

Publicerad: 21 Sep 2023
Att förbättra ljusbilden på bilar med halogenstrålkastare genom att ersätta halogenlampan med en ledlampa har blivit populärt, men har hittills varit olagligt i Sverige. Tills nu.

I början på september fick en av världens ledande tillverkare av belysning – Philips – sina led-lampor för halvljus i bilar godkända i Sverige för montering istället för original halogenlampan till över 300 olika fordonsmodeller. Det betyder att det därmed är lagligt för bilägaren eller verkstaden att byta ut bilens original halvljuslampa av halogentyp mot en led-lampa avsedd för den specifika modellen, berättar Patric Ivarsson, försäljningsansvarig för Sverige hos Philips-ägda Lumileds när vi träffar honom på tidningen Motormagasinets branschdag i Jönköping den 20 september.

Läs mer om Motormagasinets branschdag den 20 september HÄR

– Transportstyrelsen har helt enkelt godkänt de tester som våra led-lampor genomgått i Tyskland och det godkännande de fått av tyska myndigheter, som alltså gjort det lagligt att byta ut halogen mot led på ett antal fordonsmodeller i Tyskland.

Det är H4 och H7 halvljuslampor till totalt cirka 350 fordonsmodeller av de flesta europeiska märken samt även ett antal japanska modeller som Philips fått godkända av Transportstyrelsen.

Även konkurrenten Osram har fått ett antal led-halvljuslampor för fordon godkända i Sverige, berättar Patric Ivarsson:

Men vi kan inte använda oss av deras godkännanden utan har behövt få ett eget godkännande av våra lampor. Det är en kostsam och tidskrävande process, så det är nog därför som vi och Osram än så länge är ensamma på marknaden om att ha godkända led-halvljus för eftermontering på Sverigemarknaden.

Pierre Kjellin
pierre.kjellin@sfvf.eu

076-493 10 85

Kopiera länk
Copy
Kalendern är tom...

pm sfb

1 Dec, 2023, Extern artikel
Emily GT blir verklighet
15 Nov, 2023, Extern artikel
Volvo EM90: Eldriven minibuss med lyx och komfort
31 Aug, 2023, Extern artikel
Nya Passat Sportscombi presenterad
7 Jun, 2023, Extern artikel
Premiär för Volvo EX30 – Fakta, Pris och Bilder
9 Nov, 2022, Extern artikel
Volvo EX90 officiell
 Samarbetspartners
 Branschorganisationer i samverkan