< Tillbaka

Skärmdump från den norska IT-leverantören Vitec Autosystemer - i det röda färgbandet syns företagets meddelande från den 14/12 om att alla deras affärssystem ligger nere. Skärmdumpen gjordes den 15/12 på kvällen, då meddelandet alltså låg kvar.

Här är hackerattacken som drabbade över 100 företag i branschen

Publicerad: 16 Dec 2022
Ett dotterbolag i Meko-koncernen och Autodata hör till de drabbade när en så kallad ransomware-attack som på luciadagen drabbade cirka 150 nordiska företag.

Det är norska branschtidningen Motorbransjen som den 14 december rapporterade att en så kallad ransomware-attack hade drabbat cirka 150 företag i motorbranschen i Norge.

Det var det norska IT-företaget Vitec Autosystemer, som levererar affärssystem tillbil- och transportbranschen, som den 13 december gick ut med ett meddelande till sina kunder om att deras system Vitec Autodata och Vitec Infoeasy låg nere.

Bland de drabbade kunderna finns Meko-ägda Sørensen og Balchen som bland annat driver ett eget verkstadskoncept i Norge, bildelsbutikskedjan Romnes, verkstadsutrustaren Romnes & Co och ett stort antal fordonsverkstäder runt om i Norge.

Hackerattacken innebar också att systemet Autodata, som används av många stora aktörer i bilbranschen låg nere i Norge.

Det finns inga uppgifter om att några verksamheter i Sverige är drabbade av hackerattacken.

Det här är en ransomware-attack

Ett angrepp med ransomware, även kallat gisslanprogram eller utpressningstrojan, innebär att en form av skadlig kod som krypterar och låser dina filer och dator i syfte att begära en lösensumma för att få dessa tillbaka har skickats.

Ransomware sprids vanligtvis genom så kallade phishing-mejl. Mejlet innehåller ofta en nedladdningsbar fil eller en skadlig länk. När användaren laddar ner filen eller öppnar länken startas en kryptering av alla filer som användaren har tillgång till, så som servermappar, applikationer och i vissa fall även lagrade backuper.

Källor: KPMG, F-Secure

Pierre Kjellin
pierre.kjellin@sfvf.eu

076-493 10 85

Kopiera länk
Copy
Kalendern är tom...

pm sfb

31 Aug, 2023, Extern artikel
Nya Passat Sportscombi presenterad
7 Jun, 2023, Extern artikel
Premiär för Volvo EX30 – Fakta, Pris och Bilder
9 Nov, 2022, Extern artikel
Volvo EX90 officiell
28 Sep, 2022, Extern artikel
Krockdetektering i nya iPhone 14
5 Jun, 2022, Extern artikel
Polestar 2 med 68 hk extra
 Samarbetspartners
 Branschorganisationer i samverkan