< Tillbaka

Här är frågan där Sverigedemokraterna delvis ställer sig på biltillverkarnas sida

Publicerad: 1 Nov 2023
Branschtidningen Motormagasinet frågade samtliga riksdagspartier bland annat hur de jobbar med frågan om fri tillgång till fordonsdata för allbilverkstäderna. Här visade det sig att Sverigedemokraterna i en fråga går mot de övriga svarande partierna.

Tidningen Motormagasinet skickade nyligen ut ett antal frågor om SERMI och arbetet med sektorsspecifik lagstiftning om fordonsdata. Ett av partierna – Vänsterpartiet – meddelade att de inte hade möjlighet att svara på någon av Motormagasinets frågor.

Ett annat parti – Kristdemokraterna – avböjde att svara på en av frågorna om SERMI, med hänvisning till att man var oförberedd.

När Motormagasinet ställde frågan ”Hur jobbar ni för att säkerställa att allmänverkstäder får tillgång till fordonsdata i framtiden?”, så kom Sverigedemokraterna (SD) med ett svar som delvis avvek från övriga svarande partiers (se kursiverad text):

”Det är viktigt att allmänverkstäderna får tillgång till fordonsdata, inte minst för att säkerställa sunt ett konkurrensförhållande. Får biltillverkare monopol på fordonsdata försvinner motivet att hålla en rimlig prisnivå. Samtidigt är det rimligt att tillverkarna kan ”hämta hem” utvecklingskostnader. En period på två till tre år skulle kunna vara rimligt där de kan hålla ett monopol.”

Samtidigt delar SD övriga svarande partiers synpunkt att det behövs en särskild lagstiftning om fordonsdata. Man är också i likhet med moderaterna lite skeptisk till att Sverige blev första land att implementera EU:s nya behörighetscertifiering för fordonsdata – SERMI.

Pierre Kjellin
pierre.kjellin@svenskafordonsbranschen.se

076-493 10 85

Kopiera länk
Copy
Kalendern är tom...

pm sfb

1 Dec, 2023, Extern artikel
Emily GT blir verklighet
15 Nov, 2023, Extern artikel
Volvo EM90: Eldriven minibuss med lyx och komfort
31 Aug, 2023, Extern artikel
Nya Passat Sportscombi presenterad
7 Jun, 2023, Extern artikel
Premiär för Volvo EX30 – Fakta, Pris och Bilder
9 Nov, 2022, Extern artikel
Volvo EX90 officiell
 Samarbetspartners
 Branschorganisationer i samverkan