< Tillbaka

Två jobbannonser som delats på sajten Linkedin nu i november - Mekonomen respektive KGK som söker fordonstekniker till sina verkstäder.

Här är förlegade yrkestiteln som fortfarande används i branschen

Publicerad: 16 Nov 2023
”Fordonstekniker” är sedan långt över ett årtionde en etablerad yrkestitel som används inom utbildningsväsendet och av myndigheter. Men i branschen används fortfarande den gamla yrkesbeteckningen frekvent.

I humorserien ”Macken” som sändes i Sveriges Television i totalt sex avsnitt 1986 var huvudpersonerna ”Roy” och ”Roger” som drev en småskalig verksamhet med bensin mack, butik och en liten bilverkstad. Båda två omnämndes som ”bilmekaniker” av kunderna i TV-serien, där yrket framställdes på ett satiriskt och mindre smickrande sätt.

Nu är den etablerade yrkestiteln i officiella och myndighetssammanhang sedan många år ”fordonstekniker”, delvis på grund av att namnet anses bättre spegla yrkesrollen då den idag innehåller fler och betydligt mera avancerade arbetsmoment än tidigare – till exempel avancerad felsökning och diagnosticering och där arbete med bilens elektronik och elsystem idag är ett viktigt inslag i arbetet.

Men den gamla yrkestiteln ”bilmekaniker” som idag alltså anses som förlegad används fortfarande frekvent när företag annonserar efter arbetskraft, till och med i jobbannonser från två av de största aktörerna i branschen – Meko-koncernen och KG Knutsson.

Svenska Fordonsbranschens vd Lars Bergmark uppmanar nu branschen att sluta använda yrkestiteln ”bilmekaniker”.

– Det vi i fordonsbranschen vill lyfta fram när vi marknadsför yrket ”fordonstekniker” är att det idag är en mycket avancerad yrkesroll som idag bitvis faktiskt är jämförbar med ingenjörens. Då torde fordonstekniker vara den överlägset bästa yrkestiteln vi kan använda. Låt oss alla enas kring det, och se till att vi också använder denna titel när vi annonserar efter folk till våra fordonsverkstäder, säger Lars Bergmark i ett uttalande till branschmedia.

Pierre Kjellin
pierre.kjellin@svenskafordonsbranschen.se

076-493 10 85

Kopiera länk
Copy
Kalendern är tom...

pm sfb

15 Nov, 2023, Extern artikel
Volvo EM90: Eldriven minibuss med lyx och komfort
31 Aug, 2023, Extern artikel
Nya Passat Sportscombi presenterad
7 Jun, 2023, Extern artikel
Premiär för Volvo EX30 – Fakta, Pris och Bilder
9 Nov, 2022, Extern artikel
Volvo EX90 officiell
28 Sep, 2022, Extern artikel
Krockdetektering i nya iPhone 14
 Samarbetspartners
 Branschorganisationer i samverkan