< Tillbaka

Gymnasieelever på fordonsprogrammet i Kristinehamn. Foto: Pierre Kjellin

Här är förändringarna som väntar gymnasiets fordonsutbildning

Publicerad: 22 Aug 2023
Nästa höst ska gymnasiets fordonsutbildning förnyas, med bland annat nya kurser och nytt betygssystem. Vi reder ut begreppen och ger en kort guide i alla förändringar.

Skolverket befinner sig nu i slutskedet av sitt uppdrag från Riksdagen och Regeringen har att reformera gymnasieskolan med bland annat ett nytt betygssystem och övergången från upplägget med kurser och kursbetyg till ämnen och ämnesbetyg.

För fordonsutbildningen innebär det bland annat förändringar i det valbara kursutbudet – något som väntas kunna sjösättas under 2025. En annan förändring är åtgärder som ska göra det lättare för yrkeslärarna att bli behöriga. Det nya betygssystemet får 1-3 grundnivåer, något som i sin tur bedöms förenkla betygssättandet för lärarna.

– Det är förenkling av lärarnas betygssättning som gör att det blir lättare för våra medlemsföretag att se vad eleverna i vekligheten kan inom respektive ämne. Det underlättar vid rekrytering, säger Benny Wallin, som jobbar åt Svenska Fordonsbranschen med utbildningsfrågor och sedan 1980-talet är ledamot i Skolverkets nationella programråd för fordons- och transportprogrammet. Han är positiv till förändringarna:

– Då jag själv har varit med sedan 1981 i Nationella Programrådet är jag vida överraskad av den fantastiska ambition man har nu vid utvecklingen av ämneskurser och betygssättning, man har verkligen vänt på alla stenar och vi har fått yttra oss i alla lägen.

Samtidigt tror Benny Wallin att den snabba utvecklingen i fordonsbranschen kräver ännu större förändringar av fordonsutbildningen framöver:

– Själv tror jag att fordonsutbildningen på sikt måste delas i två delar – en högre ”elektroniknivå” och en normal ”skruvarnivå”.

Läs mer om de föreslagna förändringarna i morgon (onsdag).

LÄS ÄVEN: Så förändras fordonsutbildningen när ämnesbetygen införs

Pierre Kjellin
pierre.kjellin@sfvf.eu

076-493 10 85

BILDEN UNDER: Benny Wallin. Foto: Svenska Fordonsbranschen

Kopiera länk
Copy
Kalendern är tom...

pm sfb

31 Aug, 2023, Extern artikel
Nya Passat Sportscombi presenterad
7 Jun, 2023, Extern artikel
Premiär för Volvo EX30 – Fakta, Pris och Bilder
9 Nov, 2022, Extern artikel
Volvo EX90 officiell
28 Sep, 2022, Extern artikel
Krockdetektering i nya iPhone 14
5 Jun, 2022, Extern artikel
Polestar 2 med 68 hk extra
 Samarbetspartners
 Branschorganisationer i samverkan