< Tillbaka

Mazdas största suv CX-60 som lanserades förra året - här är den med Mazdas nyutvecklade 6-cylindriga dieselmotor. Foto: Pierre Kjellin

Här är dieselbilen som kunde ha tagit Sverigemarknaden med storm

Publicerad: 12 Maj 2023
Den är lättare än sitt fyrcylindriga syskon och snålare än konkurrenterna. Men när Mazdas helt nykonstruerade dieselsexa nu lanseras i suven CX-60 smygs den diskret ut på Sverigemarknaden.

Att utveckla en helt ny sexcylindrig dieselmotor för personbilssegmentet och lansera den på Europamarknaden i år är inget annat än en sensation. Dieselmotorn är i skottgluggen och ska dessutom delvis förbjudas i nya bilar i EU från 2035.

Att det nu är Mazda som tagit fram en helt ny dieselmotor är en ännu större sensation. 3.3 e-Skyactiv D är Mazdas första sexcylindriga personbilsdiesel någonsin. Den erbjuds bara som alternativ i Mazdas nya suv CX-60 som lanserades förra året.

Under april hade de första exemplaren av Mazda CX-60 med nya dieselmotorn (CX-60 e-Skyactiv D) nått några handlare i Sverige. Och Mazda CX-60 e-Skyactiv D lanseras i det tysta. Inga kampanjer, inga stora reklamuppslag i medierna eller reklamfilmer i rörlig media. Är Sverige en för liten marknad, eller vågar Mazda inte riskera kritik från miljörörelsen?

Mazdas nya dieselsexa är en 3,3 liter stor radmotor med en tvåstegsturbo och laddluftkylare. Den bygger på samma teknik som Mazdas övriga fyrcylindriga dieselmotorer med extremt låg kompression (14:1). I dieselsexan har kolvarna dessutom fått en ny design som gör att luft-bränsleblandningen lägger sig i två sektioner i cylindern, något som enligt Mazda gör att man kan ha en magrare luft-bränsleblandning och därmed lägre bränsleförbrukning.

Mazdas nya dieselsexa är byggd för att vara så lätt som möjligt och den väger också nästan lika lite som Mazdas 2,2 liters fyrcylindriga dieselmotor.

Vi fick nyligen möjlighet att provköra Mazda CX-60 e-Skyactiv D och kunde efter cirka 40 mils körning konstatera att Mazda med sin nya dieselsexa erbjuder en premium-suv med bättre bränsleekonomi än vad konkurrenterna Audi, VW och Mercedes presterar med sina suvar i jämförbar storlek Audi Q5, BMW X3/X5, Mercedes GLE) och med dieselsexa under huven.

När vi tankade vår Mazda CX-60 efter 40 mil, varav cirka 32 mil på landsväg och resten i stadskörning, så uppmätte vi en förbrukning på cirka 0,63 liter per mil. Det är låga siffror för att vara en dieseldriven suv i det större mellansegmentet med en tjänstevikt på drygt 1,9 ton och med prestanda på 254 hästkrafter och 550 newtonmeters vridmoment.

Med CX-60 e-Skyactiv D är Mazda från och med 2023 också nästintill ensam på marknaden med att erbjuda en suv i det övre mellansegmentet med en sexcylindrig dieselmotor. Nästan alla konkurrenter på marknaden har antingen tagit bort de dieseldrivna alternativen ur sortimentet på sina mellanstora suvar (BMW X3, Audi Q5, Jeep Grand Cherokee) eller ersatt sina dieselsexor med fyrcylindriga dieselalternativ med hybriddriftslösning (Audi Q5, BMW X3, Mercedes GLE).

Mazda CX-60 växlar inte lika sömlöst som sina tyska premiumkonkurrenter, är inte lika knäpptyst i kupén och är inte lika fullproppad med teknik. Den utgör dock det billigaste alternativet för den som söker en mellanstor suv med den sexcylindriga motorns prestanda och körkultur.

På en punkt talat Mazdas historia för att CX-60 e-Skyactiv D blir en mera bekymmersfri suv för andra och tredje (och så vidare) ägare än de tyska konkurrenterna. Japanska bilmärken har hört till de mest tillförlitliga att äga de senaste 10-15 åren.

FAKTA Mazdas dieselteknologi

Nya 6-cylindriga dieselmotorn har enligt Mazda marknadens lägsta kompression (14:1). Den låga kompressionen har i sin tur medgett sänkt vikt på motorn bl.a genom mindre dimensioner och att cylinderblocken kan tillverkas helt i aluminium och en sänkt vikt på kolvarna med ca 25% jämfört med de 4-cylindriga dieselmotorerna som Mazda tidigare utvecklat.

Flexiblare bränsleinsprutare. Piezo-injektorerna i den nya 6-cylindriga motorn kan göra upp till nio separata dieselinjektioner i cylindern per förbränningscykel. Detta för att förbättra kallstartsegenskaperna, vilka påverkas negativt av en lägre kompression.

Variabla ventillyftar minskar kraftigt förekomsten av misständningar.

FAKTA Mazda CX-60 e-Skyactiv Diesel

Motor: 6-cylindrig radmotor med fyrventilstopp – 3283cm3, 254hk, 550 Nm. Tvåstegsturbo med laddluftkylare. Bränsletank: 58 l.

Drivlina: 8-växlad automatlåda (utvecklad av Mazda). Bakhjulsdrift som automatiskt övergår i 4-hjulsdrift vid dåligt väggrepp. 48-volts mildhybridsystem.

Tjänstevikt: ca 1900 kg

Max dragvikt: 2500 kg

Längd: 4,74 m

Bredd: 1,89 m

Pierre Kjellin
pierre.kjellin@sfvf.eu

076-493 10 85

BILDEN UNDER: Förarmiljön i Mazda CX-60 är stram, enkel och nedtonad på skandinaviskt vis. Det enda som på utsidan av karossen avslöjar att bilen har mazdas nya dieselsexa under huven är ett emblem på vardera främre sidoflygel. Foto: Pierre Kjellin

Kopiera länk
Copy
Kalendern är tom...

pm sfb

1 Dec, 2023, Extern artikel
Emily GT blir verklighet
15 Nov, 2023, Extern artikel
Volvo EM90: Eldriven minibuss med lyx och komfort
31 Aug, 2023, Extern artikel
Nya Passat Sportscombi presenterad
7 Jun, 2023, Extern artikel
Premiär för Volvo EX30 – Fakta, Pris och Bilder
9 Nov, 2022, Extern artikel
Volvo EX90 officiell
 Samarbetspartners
 Branschorganisationer i samverkan