< Tillbaka

Den eldrivna superlätta transportbilen CityQ. Foto: CityQ

Här är de lätta elfordonen som väntas bli betydligt fler

Publicerad: 30 Maj 2023
De riktigt lätta elfordonen, det vill säga de som är mindre än en personbil, väntas bli betydligt vanligare framöver. Och även dessa behöver någon gång service på verkstad.

Ett av världens största logistik- och transportföretag – DHL – hör till dem i branschen som satsar brett på att ersätta sina fossila transportfordon med olika typer av eldrivna. Ett område där elektrifieringen av godstransporterna nu går som fortast är de så kallade last mile-transporterna, det vill säga de kortväga transporterna av paket och butiksvaror i städerna som idag huvudsakligen sker med lätta transportbilar.

Och på DHL introducerar man i dagarna en helt ny typ av eldrivet transportfordon i London – ”e-cargo bike”, som är en liten lätt fyrhjulig transportbil – eller snarare en eldriven cykel – och som får köras utan körkort.

e-Cargo Bike levereras av nystartade företaget CityQ grundat i Norge. Fordonets maxfart är 25 kilometer i timmen. Fordonet har kedjelös drivning via två navmotorer. e-Cargo Bike lastar max 2 kubikmeter och 170 kilo.

För att starta igång e-Cargo Bike ska föraren trampa på pedalerna precis som på en vanlig cykel, och under färd behöver föraren bara trampa på pedalerna med mycket måttlig kraft. Räckvidden med eldrift uppges till maximalt 15 mil. e-Cargo Bike levereras med två batteripaket, där batteripaketet är placerat under förarsätet.

Pierre Kjellin
pierre.kjellin@sfvf.eu

076-493 10 85

Kopiera länk
Copy
Kalendern är tom...

pm sfb

31 Aug, 2023, Extern artikel
Nya Passat Sportscombi presenterad
7 Jun, 2023, Extern artikel
Premiär för Volvo EX30 – Fakta, Pris och Bilder
9 Nov, 2022, Extern artikel
Volvo EX90 officiell
28 Sep, 2022, Extern artikel
Krockdetektering i nya iPhone 14
5 Jun, 2022, Extern artikel
Polestar 2 med 68 hk extra
 Samarbetspartners
 Branschorganisationer i samverkan