< Tillbaka

Joachim Due-Boje. Foto: Pierre Kjellin och MRF

Här är branschprofilen som tackar för sig

Publicerad: 9 Jun 2023
Han brann för musiken i skolan men blev så småningom med egen verkstad. Nu går MRF:s servicemarknadsansvarige Joachim Due-Boje i pension, och han får ingen efterträdare.

Efter tio år som ansvarig för servicemarknadsfrågor på Motorbranschens Riksförbund blev Joachim Due-Boje torsdagen den 8 juni avtackad av kollegor från MRF och branschen. 63 år gammal säger han nu farväl till arbetslivet och radhuset i Stockholm.

Joachim Due-Boje är en av dem som ansvarat för arbetet med at bygga upp och etablera branschens egen kvalitetscertifiering Godkänd Bilverkstad (GBV) – ett område som tagit en hel del av hans tid de senaste åren.

Framöver väntar en tillvaro med hustrun fördelad på fritidshuset i Stockholms skärgård under barmarkssäsongen samt ett boende i Norges fjällvärld under skidsäsongen, berättar Joachim Due-Boje.

På frågan om hur många bilar som väntar hemma i garaget, svarar Joachim Due-Boje – en. Och tillägger att han egentligen inte är överdrivet intresserad av bilar.

– Men om jag någon gång skulle köpa en häftig bil så är det en Saab V4 eftersom jag kört rally med en sådan en gång i tiden, säger Joachim Due-Boje som hade en rallykarriär under 1980-talet då han bland annat tävlade i junior-SM.

Joachim Due-Boje kan nu blicka tillbaka på ett helt yrkesliv i bilverkstadsbranschen. Efter att ha hoppat av den tvååriga tekniska utbildningen på gymnasiet så började han jobba på bilverkstaden och sedermera Citroen-handlaren Petterssons Bil i Åkersberga strax norr om Stockholm.

Efter att ha kompletterat med tvåårigt fordonsgymnasium och jobb på en Saab-Ana-verkstad tog Joachim Due-Boje tillsammans med en kollega över verkstaden och bildade bolaget ”Promotor”, som han drev delvis i egen regi fram till 2013 då han började jobba på MRF.

Vid sidan av jobbet har Joachim Due-Boje även hunnit med ett sidouppdrag som föreläsare om bland annat kundvård. En karriär som började med att hans företag blev uppmärksammade av Posten efter att de genomfört en lyckad kampanj mot sina kunder.

– På 1990-talet blev vår verkstad uppsagda av Saab-Ana och det var inte tal om att ge en liten verkstad som vår ett eget distrikt. Då skickade vi ut ett brev till våra kunder där vi frågade dem om de behövde oss lika mycket som vi behövde dem. Och 95 procent av alla som fått vårt brev svarade, berättar Joachim.

Posten hade på den tiden en tävling där man bedömde företags sätt att kommunicera med kunderna och Joachims och hans kompanjons lyckade brevkampanj uppmärksammades och vann andra pris. Efter den segern spreds ryktet om Joachim Due-Boje och Promotor och han började få förfrågningar om att föreläsa om kundvård.

När Joachim Due-Boje slutar sin tjänst på MRF så försvinner även titeln "servicemarknadsansvarig" formellt från MRF och hans arbetsuppgifter kommer framöver delas av flera av MRF:s medarbetare.

Pierre Kjellin
pierre.kjellin@sfvf.eu

076-493 10 85

BILDEN UNDER: Joachim Due-Boje vid MRF:s avtackning av honom den 8 juni - här med en av många presenter. Foto: Pierre Kjellin

Kopiera länk
Copy
Kalendern är tom...

pm sfb

31 Aug, 2023, Extern artikel
Nya Passat Sportscombi presenterad
7 Jun, 2023, Extern artikel
Premiär för Volvo EX30 – Fakta, Pris och Bilder
9 Nov, 2022, Extern artikel
Volvo EX90 officiell
28 Sep, 2022, Extern artikel
Krockdetektering i nya iPhone 14
5 Jun, 2022, Extern artikel
Polestar 2 med 68 hk extra
 Samarbetspartners
 Branschorganisationer i samverkan