< Tillbaka

Bussar från bussoperatören Keolis som nu är på väg till Ukraina. Foto: Keolis

Här är branschen med och hjälper Ukraina med bussar

Publicerad: 8 Nov 2023
En av de största bussoperatörerna i Sverige – Keolis – skänker ett stort antal bussar till Ukraina, och flera företag i fordonsbranschen har varit med och gjort den första omgången bussar körklara.

Keolis meddelade i våras att man kommer att skänka ett större antal begagnade bussar till Ukraina. Bussarna kommer framför allt att användas som skolbussar då Rysslands invasionskrig i Ukraina gjort att både många skolor och skolbussar förstörts och många skolbarn därför behöver skjutsas längre sträckor till andra skolor.

När man på Keolis sett över sin bussflotta har man hittat närmare 100 bussar som är möjliga att donera till Ukraina. En första leverans om 30 bussar är nu på väg till Ukraina.

Innan bussarna skickats till Ukraina har de fått en översyn på Keolis verkstäder i samarbete med partnerföretagen Exide, Svenska Bussglas, Huzells, Svensk bilprovning, GA Lindberg och B&B Nacka. Kommunikationen med Ukraina och samordningen av transporten av bussarna dit hanteras av Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap (MSB) och dess europeiska motsvarighet.

Så har Keolis samarbetspartners hjälpt till:

Exide – Keolis har en mångårig relation med Exide som under många år har levererat 12-volts batterier till Keolis. Exide har donerat de batterier som behöver bytas i bussarna som går till Ukraina.

Svenska Bussglas, Part of Cary group – Svenska bussglas har genom året bytt otroligt många rutor på Keolis bussar och i det här projektet donerar de alla rutor som behöver bytas i de bussar som går till Ukraina

Huzells Tunga Delar – När Keolis servar och renoverar sina bussar är det bland annat Huzells som levererar nya busskomponenter. Huzells skänker busskomponenter som behövs när bussarna servas innan de går i väg till Ukraina.

Svensk Bilprovning – Keolis sätter säkerheten främst, då känns det skönt att ha en trygg partner som granskar våra bussar, både de som går i den dagliga trafiken och de som ska skickas till Ukraina. Svensk bilprovning säkerställer kostnadsfritt besiktningen av bussarna som går till Ukraina.

GA Lindberg – GA Lindberg levererar till Keolis diverse smörjmedel och levererar motorolja till bussarna som doneras till Ukraina.

B&B Nacka – B&B Nacka bärgar bussar och i Ukrainaprojektet hjälper de Keolis att flytta bussarna till den depå där de ska genomgå service innan de går i väg.

Pierre Kjellin
pierre.kjellin@svenskafordonsbranschen.se

076-493 10 85

Kopiera länk
Copy
Kalendern är tom...

pm sfb

15 Nov, 2023, Extern artikel
Volvo EM90: Eldriven minibuss med lyx och komfort
31 Aug, 2023, Extern artikel
Nya Passat Sportscombi presenterad
7 Jun, 2023, Extern artikel
Premiär för Volvo EX30 – Fakta, Pris och Bilder
9 Nov, 2022, Extern artikel
Volvo EX90 officiell
28 Sep, 2022, Extern artikel
Krockdetektering i nya iPhone 14
 Samarbetspartners
 Branschorganisationer i samverkan