< Tillbaka

Två av flera säljesannonser från det påhittade företaget. Notera de osannolika priserna på bilarna samt felaktigheter i angivna fakta på BMW:n. Skärmdumpar från Blocket.

Här är bedragaren som kunnat annonsera på både Blocket och Bytbil

Publicerad: 20 Okt 2023
Många bilhandlare som bryter mot Blockets regler om att följa Allmänna Reklamationsnämndens rekommendationer har kunnat annonsera på sajten, har Vi Bilägare och Råd & Rön avslöjat. Här är ett exempel på att både Blocket och Bytbil har gett utrymme åt betydligt oseriösare bilhandlare än så.

För att som bilhandlare få annonsera på Blocket så ska man enligt sajtens egna regler följa Allmänna Reklamationsnämndens rekommendationer om man blir föremål för ett ärende där. Både Vi Bilägare och Råd & Rön har i sommar och höst kunnat visa att Blocket i praktiken inte kontrollerar att dessa regler efterföljs. Tidningarna har hittat tusentals bilhandlarannonser på Blocket som bryter mot denna eller andra regler.

Fordonsproffs blev nyligen informerad om ett exempel på en bilhandlare som annonserade på Blocket som var betydligt mera oseriös än att bara bryta mot sajtens ovan nämnda regler – företaget existerade inte ens.

Företaget, som presenterade sig under ett påhittat namn hade vid ett och samma tillfälle i september flera bilar utannonserade på både Blocket och systersajten Bytbil. Företagsnamnet gick inte att hitta i några bolagsregister, och det angav olika adresser i olika bilannonser – en i Gävle och en i södra Stockholm. På ingen av adresserna fanns ett företag med samma namn registrerat.

Företagets alla bilannonser som vi hittade hade bilder där bilarnas registreringsnummer inte syntes och inte uppgavs i annonsen.

Majoriteten av företagets bilannonser på Blocket och Bytbil hade sensationellt låga priser i förhållande till bilens mätarställning.

Företaget uppgav flera olika mobiltelefonnummer i de bilannonser vi hittade – samtliga nummer var anonyma abonnemang.

Flera av företagets bilannonser hade rena faktafel när det gäller uppgifter om bilen eller motorn.

Den eller de personer som hade lagt upp bilannonser på Blocket och Bytbil i det påhittade företagets namn hade alltså kunnat få annonserna godkända av sajterna trots att man inte kunnat uppge ett korrekt bolagsnamn – eftersom företagsnamnet man angav var falskt. Detta är inte längre möjligt på Blocket då den som vill sälja bilar vi sitt företag måste nu uppge ett organisationsnummer.

Det påhittade företagets annonser på Blocket är bortplockade.

LÄS ÄVEN: Bilhandlarna på Blocket som aldrig skulle ha fått en SERMI-certifiering

BILDEN UNDER: Samma BMW som ävens utannonserades på Blocket i bilden här ovan. I denna annons på Bytbil är det påhittade företagets uppgivna adress i Gävle - i annonsen i bilden ovan uppges företaget ligga i Stockholm.

Pierre Kjellin
pierre.kjellin@svenskafordonsbranschen.se

076-493 10 85

Kopiera länk
Copy
Kalendern är tom...

pm sfb

1 Dec, 2023, Extern artikel
Emily GT blir verklighet
15 Nov, 2023, Extern artikel
Volvo EM90: Eldriven minibuss med lyx och komfort
31 Aug, 2023, Extern artikel
Nya Passat Sportscombi presenterad
7 Jun, 2023, Extern artikel
Premiär för Volvo EX30 – Fakta, Pris och Bilder
9 Nov, 2022, Extern artikel
Volvo EX90 officiell
 Samarbetspartners
 Branschorganisationer i samverkan