< Tillbaka

Hänt i veckan i bilbranschen

Publicerad: 28 Jan 2022
Tesla rapporterar rekordvinst, men inga nya bilmodeller, SD vill sänka reduktionsplikten och EscapeRoom-spel i bilen. Mycket nytt har hänt i veckan!

Tesla noterar rekordvinst på närmare 50 miljarder kronor för helåret 2021. Omsättningen var 53,8 miljarder dollar och vinstmarginalen 29,3 procent, vilket kan jämföras med vinstmarginalen på 25,6 procent för 2020. Tesla räknar med att öka antalet producerade bilar från 936 000 år 2021 till 1,5 miljoner bilar de närmaste åren. Däremot kommer det inga fler modeller det här året – fokus ska ligga på att få igång produktionen, så inga Cybertruck, Semi och Roadster. Sorry!

Sverigedemokraterna vill sänka reduktionsplikten för diesel från 30 till 5 procent för att få ned priset. Reduktionsplikten innebär ju att en viss mängd biodrivmedel ska blandas ned i tanken för att minska växthusgasutsläppen. SD lade i går ett förslag i riksdagens miljö- och jordbruksutskott om att minska reduktionsplikten till 5 procent, vilket skulle sänka priset med mer än tre kronor vid pump. En liter diesel kostar i dag upp mot 21 kronor per liter.

Petra Binken heter Autoexpertens nyanställda marknadschef med bakgrund som marketing manager på Däckia AB och Trade and Consumer Marketing Manager Pirelli Tyre Nordic AB. 

√ I går meddelade alliansen Renault, Nissan och Mitsusbishi att de ska investera 23 miljarder euro i att ta fram 35 nya modeller av elbilar innan årtiondets slut. Alliansen ska ta fram en helt ny plattform. Enligt planen kommer Nissan lansera en ny liten elbil som ska ersätta Micra. Den bilen kommer att tillverkas av Renault. Mitsubishi Motors fortsätter göra comeback i Europa med två modeller, bland annat en ASX-modell, men bara till ”utvalda större marknader”, vilket kanske inte innebär Sverige.

√ Malmö stad vill vara med i ett internationellt vätgasprojekt och meddelade i veckan att de som stad ansökt om att få vara del av projektet GREATER4H, ett initiativ inom STRING-samarbetet som fokuserar på att öka efterfrågan på vätgas längst sträckan Hamburg-Oslo. För Malmös del ska man öka behovet genom att öka tillgången till vätgas och fler vätgasdrivna fordon.

Ford satsar på EscapeRoom-spel i sin Mustang Mach-E som ger spelarna uppdrag att lösa. Spelet kan också styra funktioner i bilen som luftkonditionering, högtalare och säten för att ”förbättra upplevelsen”. Spelet har ett spiontema och uppdraget är att leverera ett paket. Ford menar att spelet är lite på kul, men att det också är ett sätt att visa vad man kan göra med dagens teknik. Se film om spelet här https://youtu.be/Q9m6AO-xMpY 

√ ACEA rapporterade från kontoret i Bryssel siffror för nybilsregistreringar för transportbilar i december 2021. Enligt statistiken ökade registreringar av transportbilar totalt sett med 9,6 procent under 2021, men minskade med 8,4 procent i december.

√ Till sist - tre av fem vet inte var man ska reparera sin elbil. Det framgår av en enkät gjord av Werksta. Undersökningen gjordes i januari och visar att 61 procent av svenskarna inte vet om man kan välja alla verkstäder för reparation av elbilar. 11 procent tror att man kan det, bara 28 procent vet att man måste välja en verkstad med rätt kompetens.

 

Ha en trevlig helg så småningom!

Tipsa oss om nyheter i branschen!

Maria.eriksson@sfvf.eu

 

Kopiera länk
Copy
Kalendern är tom...

pm sfb

1 Dec, 2023, Extern artikel
Emily GT blir verklighet
15 Nov, 2023, Extern artikel
Volvo EM90: Eldriven minibuss med lyx och komfort
31 Aug, 2023, Extern artikel
Nya Passat Sportscombi presenterad
7 Jun, 2023, Extern artikel
Premiär för Volvo EX30 – Fakta, Pris och Bilder
9 Nov, 2022, Extern artikel
Volvo EX90 officiell
 Samarbetspartners
 Branschorganisationer i samverkan