< Tillbaka

Hänt i veckan i bilbranschen

Publicerad: 21 Jan 2022
En-minutsladdning, ny på jobbet, statistik och trender. För er som inte hinner läsa alla internationella och nationella nyhetstidningar och branschtidningar håller SFVF koll och vi kommer summera de viktigaste händelserna så gott som varje fredag.

√ Färdigladdat på en minut! Det lovar det megastora kinesiska batteriföretaget CATL. Det ska uppnås genom att bygga batteribytesstationer intill snabbladdarna på vägarna i Kina. De som inte vill vänta på att bilen laddas kan byta ett urladdat batteri mot ett fulladdat. Eftersom bilägarna oftare kan byta batterier behövs bara mindre och lättare batterier i bilarna, batterier som har kortare räckvidd och är mer anpassade till pendlare. Andra företag som satsat på samma teknik är Nio och Volvoägaren Geely, där Geelys ellastbilar ska kunna byta batterier längs vägen.

√ Elektrifieringen är en teknik som är vald av politikerna, inte av industrin.” Det sade Stellantis vd Carlos Tavares till flera europeiska tidningar i veckan. Elektrifieringen har både miljömässiga och sociala risker, menade Tavares. Han sade att det fanns snabbare och billigare sätt att sänka koldioxidutsläppen på. ”Med den nuvarande energiproduktionen i Europa behöver en elbil köras 7 000 mil innan den börjar kompensera för koldioxidutsläppen från batteritillverkningen och komma ifatt hybridbilen som kostar hälften så mycket som elbilen”, sade han.

√ En 19-årig tysk ung man uppger att han hackat sig in i 25 Teslabilar i 13 olika länder för att visa på systemfel. Han uppger att han lyckats låsa upp bilar, blinka med ljuset och ändra volymen på musikanläggningen, men han har inte kört bilarna på distans. Han konstaterar också att felet inte ligger hos Tesla utan hos användarna. Han har lämnat över uppgifter till Tesla som uppges utreda händelsen. Enligt ett Twitter-meddelande har tredjepartsappar som använder Teslas API:er upphört att fungera. Om det har med hackningen att göra är oklart. Tesla har ännu inte kommenterat uppgifterna.

√ Det såldes fler elbilar än dieselbilar under en månad i Europa för första gången någonsin i december, enligt en sammanställning gjord av tyska bilanalytiker.

√ Volvo har chocksänkt sina priser för att inte förlora marknadsandelar. Elbilen XC40 Recharge går nu att privatleasa för 3 995 kronor (en sänkning från 5 690 kronor) och konkurrenten MG Marvel R ligger sammanträffande nog på 3 950 kronor.

√ Daimler vill tillverka hela den elektriska drivlinan själv, enligt koncernens ambitiösa mål. I tysk media har Daimler berättat att de ska tillverka axialflödesmotorer i fabriken i Berlin samt battericeller genom Automotive Cells Company (som Daimler äger tillsammans med Stellantis och Total). ”Vi vill i så stor utsträckning som möjligt ha kontroll över de övergripande systemen kring elmotorer, batterier och kraftelektronik, i likhet med vad som varit fallet med förbränningsmotorerna”, säger utvecklingschefen Markus Schäfer till tysk media.

√  Christian Conradi, tidigare affärsutvecklingschef för Kvdbil, blir ny vd för dotterbolaget Bilpriser. Conradi efterträder därmed Niklas Liljefors. Bilpriser gör årligen 18 miljoner värderingar för generalagenter, bilhandlare, finansbolag, leasingbolag och myndigheter men även för privatpersoner.

√ Volkswagen Group och Bosch Group har ingått ett avtal för att tillsammans etablera en europeisk leverantör av elbilsbatterier. Genom att satsa på närliggande tillverkning bidrar de till målet med koldioxidneutral mobilitet. Före 2030 hoppas Volkswagen bygga sex cellfabriker i Europa.

√ AD Sverige vill etablera sig på fler orter i Sverige. Idag finns de på 184 orter men vill bli ännu större. Intresserade ombeds kontakta ad@adsverige.com

√ Enligt tjänstebilskonsulten Ynnor är de avsatta pengarna för miljöbonusbilar redan slut. De bonusberättigade bilarna som säljs nu kommer inte att få någon bonus i sommar om inte riksdagen beslutar att tillföra ytterligare medel till Transportstyrelsen.

Text: MARIA ERIKSSON

Tipsa oss! maria.eriksson@sfvf.eu

 

Kopiera länk
Copy
Kalendern är tom...

pm sfb

15 Nov, 2023, Extern artikel
Volvo EM90: Eldriven minibuss med lyx och komfort
31 Aug, 2023, Extern artikel
Nya Passat Sportscombi presenterad
7 Jun, 2023, Extern artikel
Premiär för Volvo EX30 – Fakta, Pris och Bilder
9 Nov, 2022, Extern artikel
Volvo EX90 officiell
28 Sep, 2022, Extern artikel
Krockdetektering i nya iPhone 14
 Samarbetspartners
 Branschorganisationer i samverkan