Förutom att flera biltillverkare i Europa har brist på delar och tvingas dra ned på produktionen, att däcktillverkare flyttar produktion från Ryssland och annat elände kopplat till Ukraina-kriget så har det hänt ett par saker i verkstadsbranschen i Sverige också veckan som gått.
Besiktningsföretaget Dekra Automotive AB är åter igen ackrediterade av Swedac efter att de blev av med sin ackreditering i december förra året och fick stänga ned sina besiktningsstationer med omedelbar verkan.
Autoexperten har senaste tiden välkomnat Höganäs Bilservice AB och JRE Bilservice i Solna som nya medlemmar.
First Stop har fått in TL Depå AB i familjen. Företaget ligger i Hunnebostrand. ”Innan jag gick med i kedjan hade jag under flera år ett nära samarbete med en verkstad som redan är med i First Stop. Därför hade jag en väldigt bra inblick i vad ett medlemskap skulle kunna innebära för mig”, säger Tony Lukacs, ägare av TL Depå AB.
Rekryteringsföretaget Nav1 har tagit in Joakim Wahlqvist (bild ovan) som ny affärsområdeschef. Han har lång erfarenhet från verkstadsjobb och däckbranschen, bland annat från Bilia. ”Mitt uppdrag hos Nav1 är att stärka vår position som en av de bästa leverantörerna av kompetens inom däckbranschen.” Nav1 erbjuder bland annat en teoretisk och praktisk däckutbildning.
I SFVF:s däckskola, som drivs av Michael Bergvall, erbjuds alla verkstäder en utbildning i däck. Det finns fortfarande platser kvar den 11/3 och 16/3 om någon vill anmäla sig, se SFVF:s hemsida.
Autocirc AB, som arbetar med att återanvända och renovera bildelar, har köpt Bil & Skadeservice, med verkstäder på fem platser i södra Sverige. ”Bil & Skadeservice är ett utmärkt exempel på den typ av företag som passar inom Autocirc. De är framåt, kvalitetsmedvetna och fyller en viktig funktion i att vara de som verkligen använder de delar som demonteras och renoveras av andra företag inom Autocirc.”, säger Johan Livered, vd på Autocirc.
Att batteripaket och elbilskomponenter inte kontrolleras på besiktningen är något som kritiseras av branschorganisationen Fordonsbesiktningsbranschen. Norge, som har fler elbilar än Sverige, har också regler kring detta.
Volvo Cars testar ny trådlös laddningsteknik i Göteborg under tre år. Det är taxiföretaget Cabonline som ska använda elbilen Volvo XC40 Recharge i testet som ingår i projektet Gothenburg Green City Zone. ”Gothenburg Green City Zone gör att vi kan testa spännande ny teknik i verklig miljö och utvärdera den över tid för en potentiell framtida bredare lansering”, säger Mats Moberg, R&D-chef på Volvo Cars.
Till kategorin ”onödigt vetande” kan meddelas att det är bra att förvärma batterierna före laddning på vintern, men att även högre fart före laddning ger snabbare laddning. Det är norska Elbilsföreningen som testat sex bilar. Man kom alltså fram till att batteriet blir varmare och laddningen går snabbare om man före laddningen höjer hastigheten eller gör flera accelerationer. Med det sagt – kör försiktigt!
Ha en trevlig helg!
Tipsa oss om nyheter i branschen!
Maria Eriksson, redaktör
Maria.eriksson@sfvf.eu