Hänt i vecka 8 i bilbranschen

Publicerad: 25 Feb 2022
Mekonomen investerar, bilbåten utanför Portugal är ett brinnande inferno med lxybilar och Hedin fortsätter satsa. Mycket har hänt vecka 8 i bilbranschen.

Mekonomen Group satsar på ett nytt högteknologiskt centrallager utanför Odense i Danmark. Det är koncernens danska affärsområde FTZ som ska stå för det automatiserade lagret som även ska ha plats för huvudkontor och utbildningsakademi. Satsningen hoppas bidra med ökad effektivitet och resultat. Lagret ska stå färdigt 2024. 

Den stora bilbåten som brinner utanför Portugals kust med tusentals bilar från Volkswagen-gruppen brinner mindre intensivt, förmodligen för att det inte finns mycket kvar som går att brinna. Felicity Ace, som fartyget heter, fraktar 4.000 fordon, bland annat Volkswagen, Porsche, Audi, Bentleys och Lamborghinis, varav några uppges innehålla litiumjonbatterier. Det var i onsdags förra veckan som fartyget fattade eld i mitten av Atlanten. Den 22 man stora besättningen evakuerades och sedan dess har elden bekämpats av brandkårer från bogserbåtar. Det var troligt att bränderna i lithiumjonbatterierna höll branden igång. Enligt en första bedömning uppges förlusterna uppgå till 292 miljoner dollar. Det är inte första gången som bilbåtar börjar brinna och går under på havet. 2019 sjönk Grande America med över 2.000 lyxbilar ombord.Ytterligare en bilbåt har sjunkit. Felicity Ace uppges vara i storlek som tre fotbollsplaner.

Hedin satsar på sex nya anläggningar - först ut är Nordens första fullserviceanläggning Destination Porsche i Linköping, som ska invigas nu den 25 februari. Under året invigd två till märkesanläggningar och tre byggstarts. Anläggning nummer två ska ligga intill Porsche Center i Linköping - Jaguar/Land Rover och ytterligare en anläggning. Tre till anläggningar byggstarts med invigning 2023. 

Lernia har haft en lyckad inspirationsdag för kvinnor med en livesändning från Göteborg - se separat artikel på Fordonsproffs.eu.Missa inte heller nyheterna i förhandlingarna kring "the data act" som europeiska organisationer bevakar för verkstäderna - även här finns mer information på Fordonsproffs.eu.

Ha en trevlig helg och tipsa oss om nyheter - veckans sammanfattning pryds av tre Fiatbilar på toppen av en alp i Madonnna di Campiglio i Italien eftersom det är sportlovstider!

Maria Eriksson, redaktör

maria.eriksson@sfvf.eu

 

Kopiera länk
Copy

Fordonsproffs

Nr 4 Ladda ner  - 2021.pdf 

(Klicka på bild o  läs direkt)

- Däckbrist hotar
Däckskola i Sjöbo
Elbilsdäck.
Ditec om den osunda
  
konkurrensen.

Övriga nummer under arkivfliken.
 
RÄTT LOGGA BVP
5 Jun, 2022, Extern artikel
Polestar 2 med 68 hk extra
31 Maj, 2022, Extern artikel
Kan man drifta med Range Rover Sport SVR?
19 Maj, 2022, Extern artikel
Saab 9-5 kombi hade gett Volvo V90 en tuff match
18 Mar, 2022, Extern artikel
Audi A6 Avant e-tron concept
9 Mar, 2022, Extern artikel
Volkswagen ID. Buzz officiell
1 Sep, 2022
Verkstadsjuridikutbildning – för fordonsverkstäder, fordonslärare och konsumentvägledare
Utbildningen är fullbokad, Sverige
13 Sep, 2022
Automechanika
Frankfurt, Tyskland
18 Jan, 2023
Automässan 2023
Göteborg, Sverige
Visa fler händelser
 Branschorganisationer i samverkan
 Sammarbetspartners