< Tillbaka

Hänt i vecka 6 i bilindustrin!

Publicerad: 11 Feb 2022
Halvledare bör produceras i Europa, Renault har fått en ny importör och Bilia tar hem Xpeng-agenturen. Mycket händer i industrin som påverkar branschen.

√  EU vill dra igång ”Chip for Europa” som ska ge forskning och utveckling kring halvledare 15 miljarder euro, drygt 150 miljarder svenska kronor. Kommissionsordförande Ursula von den Leyen sade vid ett pressmöte i Bryssel: ”På kort sikt ska det här öka vår motståndskraft mot framtida kriser genom att göra det möjligt för oss att förekomma och undvika bristlägen”. Jo, tack. Vi vet vad du syftar på.

√  Bilia blir Xpengs agent i Sverige med försäljning och service i Stockholm, Göteborg och Malmö. Framöver kommer fler etableringar planeras. I början blir det en modell som lanseras.

√  Japp, då blev det påskrivet och klart. Renault går till ett joint venture-företag mellan Salvador Caetano och Hedin Group. Den nye importören blir alltså Hedin Caetano AB för både Sverige och Danmark. Anders Hedin konstaterade nöjd att affären representerade en möjlighet att implementera en ny effektiv och kundfokuserad retail- och distributionsplattform. Fler nyheter om det får vi väl framöver.

√  Renault ställer sig bakom att tillfälligt undanta användandet av mineraler från djuphavsgruvor efter att franska staten meddelat att Frankrike vill investera i havsbottenprospektering. Djuphavsgruvsindustrin vill utvinna batterimetaller som kobolt, nickel och mangan från havsbotten. Franska staten är största aktieägare i Renault.

√  Europa kommer behöva 65 miljoner laddstationer före 2035. Detta enligt en uppskattning som gjorts i en rapport av Ernst & Young och Eurolectrics. I skrivande stund finns 445 000 offentliga laddmöjligheter i Europa enligt de senaste siffrorna från Bloomberg.

√  Mercedes-Benz har i veckan öppnat ett miljövänligt batterilogistik-centrum med sin logistik-leverantör DB Carbo nära fabriken i Bremen i Tyskland.

√  När BMW-chefen Oliver Zipse i förra veckan gick ut sade att det inte går att förbjuda något utan att det finns en vettig plan – med tanke på förbränningsmotorerna – blev det en snackis som det snackas om även i den här veckan. Utvecklingschefen Frank Weber har kommit till Zipses försvar och sagt: ”Vi behöver toppmoderna förbränningsmotorer under några år för att minska koldioxidutsläppen i personbilsklassen globalt på ett effektivt sätt”.

√  Bilia konstaterade nöjt att 2021 blev ett gott år trots sviter av komponentbristen. Nettoomsättningen ökade med 3 procent under fjärde kvartalet och 18 procent under helåret. 

 

Ha en trevlig vecka!

Tipsa oss om nyheter i branschen!

Maria.eriksson@sfvf.eu

Kopiera länk
Copy
Kalendern är tom...

pm sfb

1 Dec, 2023, Extern artikel
Emily GT blir verklighet
15 Nov, 2023, Extern artikel
Volvo EM90: Eldriven minibuss med lyx och komfort
31 Aug, 2023, Extern artikel
Nya Passat Sportscombi presenterad
7 Jun, 2023, Extern artikel
Premiär för Volvo EX30 – Fakta, Pris och Bilder
9 Nov, 2022, Extern artikel
Volvo EX90 officiell
 Samarbetspartners
 Branschorganisationer i samverkan