< Tillbaka

Hänt i vecka 5 i bilbranschen

Publicerad: 4 Feb 2022
Pruttkudde och karaoke i bilen, eldriven Koenigsegg och ny kommunikationschef på BIL Sweden. Det är några av veckans nyheter.

√  Emmi Jozsa är ny chef för kommunikation och påverkan på BIL Sweden. Hon har både jobbat på LKAB och på näringsdepartementet. ”De utmaningar vi har för att lösa klimatmålen kräver samverkan, både med andra industrier, organisationen och med politiken. Jag ser fram emot att träffa våra medlemmar och jobba ihop med att lösa branschens utmaningar”, säger Emmi Jozsa.

√  Koenigsegg har i en intervju med Auto Motor bekräftat att de ska släppa en elbil inom fyra år, men de kommer även fortsätta sälja bilar med förbränningsmotor. Den kommande elbilen ska väga högst 1 500 kilo, ha en räckvidd på 30 mil i motorvägsfart, effekt på 2 000 hästkrafter och teknologi på Formel 1-nivå.

√  Startup-företaget Volterio har utvecklat en helautomatisk laddrobot till elbilar och går samman med Continental Engineering Services för att få ut produkten 2024. Det är en laddplatta som skjuts in under bilen och laddar batterierna trådlöst. Enheten kan leverera 22 kW och är tänkt till hushåll. En laddplatta som klarar 50 kW finns också med i planerna och den är tänkt för parkeringsgarage – och varför inte verkstad?

√ Var tionde Tesla Model S klarar inte besiktningen efter tre år. Det framgår av en undersökning som gjorts av besiktningsorganet TÜV Association, som varje år släpper en rapport om inspektionerna. I Tyskland inspekteras bilarna efter tre år och därefter vartannat år. Bäst klarade sig Smart For two Electric Drive, där bara 3,5 procent av bilarna visade på brister. BMW:s i3 kom på bra andraplats med bara 4,7 procents defekter. Tesla fick häpnadsväckande 10,7 procent defekter, vilket var den sämsta elbilen som fanns med i studien. Som en jämförelse kan nämnas att 2-3 år gamla bilar i Tyskland har ett 4,7 snitt för hur de klarar besiktningen.

√ Inför det kinesiska nyåret har Tesla laddat sin underhållsplattform med spel, musik och olika streamingtjänster inklusive pruttkudde och karaoke. Trådlösa mikrofoner erbjuds av Tesla som tillval. I december fick Tesla ta bort möjligheten för passagerare i USA att spela spel på bilens stora instrument-screen eftersom det kunde störa föraren och öka risken för olyckor. Om liknande regler gäller för den kinesiska marknaden låter Fordonsproffs redaktion vara osagt.

√ Ekot meddelade i veckan att den svenska elbilstillverkaren Nevs kan vara på väg att få nya ägare när den nuvarande ägaren, den kinesiska finansjätten Evergrande, är i djup ekonomisk kris. Nevs har tvingats säga upp hälften av de anställda i Trollhättan. Enligt uppgift kan Nevs säljas redan till våren. Enligt vd:ns Stefan Tilk finns det ”konkreta förslag från investerare” och en dialog om försäljning. Nevs tog över konkursade Saab Automobile 2012 och håller till i deras gamla lokaler men jobbar nu med att utveckla självkörande bilar. 

√ Statistik för bilmarknaden i januari visar lite färre registrerade personbilar (19 857 registreringar, -4 procent jämfört med samma period 2021). De tre största bilmärkena var Volvo (18,7 procent), Kia (14,2 procent) och Volkswagen (11,7 procent). Lätta last minskade lite också. Totalt registrerades 2 086 lätta lastbilar i januari med Volkswagen (23,6 procent), Mercedes-Benz (17,3 procent) och Ford (13,7 procent) som största märken. Laddbara bilar stod för 53 procent, vilket är en rejäl ökning.

√ Enligt en analys av hur självkörande bilar kan påverka samhället kommer forskarna fram till att halvautomatiska bilar eller självkörande bilar kommer leda till att vi kör bil mer än i dag. Det kommer alltså uppmuntra mer bilkörande. Det kommer öka transportrelaterade utsläpp. Om man slipper köra bilen själv och det blir mer tid för jobb eller underhållning kommer fler vilja ta bilen till jobbet

 

Ha en trevlig vecka!

Tipsa oss om nyheter i branschen!

Maria.eriksson@sfvf.eu

 

Kopiera länk
Copy
Kalendern är tom...

pm sfb

1 Dec, 2023, Extern artikel
Emily GT blir verklighet
15 Nov, 2023, Extern artikel
Volvo EM90: Eldriven minibuss med lyx och komfort
31 Aug, 2023, Extern artikel
Nya Passat Sportscombi presenterad
7 Jun, 2023, Extern artikel
Premiär för Volvo EX30 – Fakta, Pris och Bilder
9 Nov, 2022, Extern artikel
Volvo EX90 officiell
 Samarbetspartners
 Branschorganisationer i samverkan