< Tillbaka

Bild från Gol Autos hemsida. Nere i vänsterkant syns Gol Autos lakaler, med riksväg 7 som löper utanför och längs med Hallingdalselva till höger i bild.

Handlaren som räddade sina bilar undan översvämningen

Publicerad: 11 Aug 2023
I sista stund lyckades bilhandlarn Gol Auto i mellersta Norge rädda sin bilpark undan vattenmassorna när älven ett stenkast bort svämmade över.

Det ovanligt massiva lågtrycket ”Hans” har orsakat stora skador i vårt västra grannland, där både topografin och årsnederbörden är större utmaningar än här i Sverige. Men hos bilhandlaren Gol Auto i det lilla samhället Gol två och en halv timmes bilfärd i nordvästlig riktning från Oslo lyckades man rädda verksamheten undan skador när den närbelägna Hallingdalselva svämmade över tisdagen den 9 augusti. Det berättar norska branschtidningen Bilnytt.

Familjeföretagedt Gol Auto, som är återförsäljare av Nissan, Suzuki, Isuzu och Hyundai, ligger i ett mindre industri- och handelsområde på en mindre flack slätt där älven Hemsila rinner ut i Hallingdalselva. Det var när vd Helene Rustberggard satt och åt kvällsmat på tisdagen som hon fick ett telefonsamtal med en varning om att vattenmassorna från Hallingdalselva var på väg att närma sig bilhallen.

Helene Rustberggard ringde sin pappa och lade sedan ut ett kort inlägg om den väntande översvämningen på sociala medier. Sedan dröjde det inte länge förrän anställda, släktingar och vänner kom till Gol Autos lokaler för att hjälpa till.

Cirka 30 bilar – tillsammans värda uppskattningsvis 12-13 miljoner norska kronor – kördes ut ur utställningshallen i bottenvåningen och upp till en plats ovanför företagets lokaler. Då hade vattnet börjat sippra in i bottenvåningen och täcka golvet.

– Sedan hörde vi en smäll från golvet. Det var grundvattnet som pressade på underifrån så mycket att golvet släppte från grundplattan. Det ledde sedan till att dörrar och portar blev blockerade, berättar Helene Rustberggard.

För Gol Auto medförde översvämningen, utöver arbetet med att säkra bilarna, uppröjning efter vattenskador och slam på bottenplanet och att man var tvungen att gräva i asfaltsplanen utanför en ränna för att leda bort vattnet.

Pierre Kjellin
pierre.kjellin@sfvf.eu

076-493 10 85

Kopiera länk
Copy
Kalendern är tom...

pm sfb

31 Aug, 2023, Extern artikel
Nya Passat Sportscombi presenterad
7 Jun, 2023, Extern artikel
Premiär för Volvo EX30 – Fakta, Pris och Bilder
9 Nov, 2022, Extern artikel
Volvo EX90 officiell
28 Sep, 2022, Extern artikel
Krockdetektering i nya iPhone 14
5 Jun, 2022, Extern artikel
Polestar 2 med 68 hk extra
 Samarbetspartners
 Branschorganisationer i samverkan