< Tillbaka

T v - Bo Ericsson. T h - nyhetsinslag från 2022 om orkanen Ian som drabbade södra Florida i slutet september 2022.

Han varnar för stormskadade bilar från USA

Publicerad: 11 Jan 2023
I höstas drabbades södra Florida av orkanen Ian som orsakade över 100 människors död. Nu varnar SFVF:s vd för den våg av fuskreparerade bilar från det orkandrabbade området som väntas importeras till Sverige och Europa.

Bo Ericsson – varför kan orkanskadade bilar från USA bli något vi behöver bekymra oss för i branschen i Sverige framöver?

– Europa är en av de största importörerna av inlösta amerikanska bilar, som säljs som bildelar eftersom de har stått under vatten eller är krockade och för dyra att reparera. Är de inlösta av försäkringsbolagen får de inte säljas i USA som bil men kan säljas som bildelar och köpas av skrupelfria företag inom EU.

Vad är det då som händer med inlösta skadade bilar från USA när de kommer till Europa och Sverige?

– De inlösta bilarna ”återuppstår” som bil när de kommer till Europa och snart rullar de på europeiska vägar. Självklart är det inte bara USA-tillverkade bilar utan även dyra Audi, Volvo, BMW, Mercedes och andra fina bilar som exporteras till Europa.

Vet man hur många inlösta bilar från orkanen Ian som det kan röra sig om?

– Enligt uppgifter från SFVF:s utsände i USA och några andra källor har omkring 358000-400000 skadade eller totalförstörda bilar från stormen Ian lösts in. Carfax uppskattar att det finns 400000 vattenskadade bilar i deras databas som var på vägarna i början av 2022 sedan tidigare i år.

Hur ska man som köpare kunna se tecken på att det kan vara en inlöst skadad bil från USA?

– Det är mycket viktigt att man som köpare kontrollerar historiken i fordonshistorikrapportern då den brukar innehålla information om vattenskador.

Är det inte lätt att se spår efter översvämningsskador på en bil?

– Översvämningsskador kan vara relativt lätta att dölja eftersom de förstör fordon från insidan och ut. Genom att rengöra utsidan av en bil kan skrupelfria bilhandlare erbjuda en bil som ser ren och pålitlig ut, fastän den i själva verket är fuskreparerad och trafikfarlig. Problemet med översvämningsskadade fordon är att de bokstavligen ruttnar inifrån ute, och det är inte så lätt att upptäcka.

– Rost och korrosion orsakad av översvämningsvatten kan skada mekaniska, elektriska och säkerhetssystem, och mjuka, våta inredningsmaterial är en fristad för mögel och bakterier. Tyvärr är mycket av översvämningsskadorna inte uppenbart vid en snabb inspektion när bilen har rengjorts och det gör det extra svårt.

Vanliga tecken på att ett fordon är översvämningsskadat:

- Missfärgad klädsel eller mattor
- Lös eller misspassande klädsel eller mattor
- Felaktiga elsystem, felaktigt ytterljus, instrumentbrädans ljus, vindrutetorkare, radio, 12V eluttag, värmare och luftkonditionering
- Felaktiga ABS- eller krockkuddesystem, kolla även varningslampor för att se om dessa system fungerar
- Smaklös lukt (kan indikera mögel.)
- Lera, salt och rost under sätena, i handskfacket och bagageutrymmet

Hur och när uppenbarar sig felen:
Det kan ta månader innan alla felen visar sig. Elfel exempelvis kommer efter 6-12 månader när det blir kontaktfel, då börjar felkoder och varningslampor lysa och kostnaderna för att rätta till felen kan bli långt över vad bilen är värd. Det är också därför försäkringsbolagen löser in dessa bilar.

Pierre Kjellin
pierre.kjellin@sfvf.eu

076-493 10 85

Kopiera länk
Copy
Kalendern är tom...

pm sfb

31 Aug, 2023, Extern artikel
Nya Passat Sportscombi presenterad
7 Jun, 2023, Extern artikel
Premiär för Volvo EX30 – Fakta, Pris och Bilder
9 Nov, 2022, Extern artikel
Volvo EX90 officiell
28 Sep, 2022, Extern artikel
Krockdetektering i nya iPhone 14
5 Jun, 2022, Extern artikel
Polestar 2 med 68 hk extra
 Samarbetspartners
 Branschorganisationer i samverkan