< Tillbaka

T v Simon Fransson (Foto: Privat). T H - Hongqi E-HS9 (Foto: Hedin Mobility Group)

Han basar för importen av nya kinesiska lyx-elsuven

Publicerad: 9 Jan 2023
Deras limousiner har fraktat landets partitoppar ända sedan Mao Zedongs dagar. Snart når kinesiska biltillverkaren Hongqis nya elsuv svenska handlare och nu är vd:n för importbolaget på plats.

I år introduceras det kinesiska bilmärket Hongqi – ägt av kinesiska staten – i Sverige då Hedin Bil börjar sälja deras nya helt eldrivna lyxbil E-HS9 – en suv i den största storleksklassen.

Hedin Mobility Group tecknade i höstas avtal med Hongqi om att bli importör och distributör av Hongqi i Sverige via dotterbolaget Hedin Premium Car AB, där Simon Fransson nyligen tillträdde som vd.

Simon Fransson har över 14 års erfarenhet av den tunga sidan inom fordonsbranschen, på ledande befattningar i både Sverige och i Asien. Han kommer närmast från jobbet som Vice President, Vehicle Sales & Marketing hos den japanska lastbilstillverkaren UD Trucks, med Singapore som stationeringsort. Simon har också jobbat på Asia Truck Operations inom Volvo Lastvagnar-koncernen.

Simon Fransson har en utbildning (bachelor in business administration) från högskolan i Borås.

FAKTA Hongqi

Bilmärke som tillverkas av den kinesiska fordonskoncernen FAW Group som ägs av den kinesiska staten. FAW Group grundades 1953 och tillverkar personbilar, lätta och tunga lastbilar och bussar.

Hongqi lanserade sin första bil 1958 – CA72 som var en stor fyrdörrars sedan baserad på en Chrysler. Sedan dess har Hongqi utvecklat och tillverkat åtskilliga sedan- och limousinmodeller baserade på olika europeiska och japanska bilmodeller.

Den helt eldrivna lyx-suven E-HS9 är en av de första bilmodeller som Hongqi utvecklat själva. Med en totalvikt på strax över 3,1 ton är E-HS9 just nu en av de allra största suvarna på Europamarknaden. Modellen har sålts i Norge sedan i höstas.

Pierre Kjellin
pierre.kjellin@sfvf.eu

076-493 10 85

Kopiera länk
Copy
Kalendern är tom...

pm sfb

31 Aug, 2023, Extern artikel
Nya Passat Sportscombi presenterad
7 Jun, 2023, Extern artikel
Premiär för Volvo EX30 – Fakta, Pris och Bilder
9 Nov, 2022, Extern artikel
Volvo EX90 officiell
28 Sep, 2022, Extern artikel
Krockdetektering i nya iPhone 14
5 Jun, 2022, Extern artikel
Polestar 2 med 68 hk extra
 Samarbetspartners
 Branschorganisationer i samverkan