< Tillbaka

Foto Jaguar - Jaguar PACE Family

Hål i batterilådan kan kosta en förmögenhet att reparera

Publicerad: 4 Feb 2021
Att reparera ett hål i batterilådan på en elbil kan bli en väldigt dyr åtgärd, säger Bo Ericsson vd för Sveriges Fordonsverkstäders Förening (SFVF). När vi i branschen ska byta in en elbil eller hybrid krävs det ny kunskap och en noggrannare kontroll av inbytesbilen än tidigare.

Som bilsäljare, bilköpare och även försäkringsbolag måste vi säkerställa att det inte finns skador som kan påverka batteriet eller andra känsliga komponenter på en elbil. Skälet är att det kan bli mycket dyrt att reparera en elbil vilket en bilägare fått erfara i Norge.  Ägaren till elbilen en Jaguar I-Pace, en man i Oslo-området, tror att det måste ha hänt när han körde upp bilen på en lyft i samband med hjulskifte.

Två märkesverkstäder tror att det kan vara en trottoarkant, eller någon "kraftfull yttre påverkan", som orsakat skadan. De utesluter inte heller att skadan kan ha inträffat vid hjulbytet.

Oavsett hur skadan uppkommit måste ett litet hål, som på en konventionell bensin- eller dieselbil kan svetsas igen, behandlas på ett helt annat sätt när det gäller en elbil. Offerten från en märkesverkstad för reparationen är på 337 000 norska kronor, en annan verkstad ska ha hela 356 000 norska kronor.

"Vi följer tillverkarens riktlinjer", säger cheferna på de två märkesverkstäderna som har gett priserbjudanden på 337 000 respektive 356 000 NOK. På elbilens bottenplatta där högspänningsbatteriet är en kraftkälla måste batteriboxen tas bort och bytas ut. Ett tätningsmedel, benämnt termopasta, måste smörjas på för att skydda och isolera batteriet. Endast denna åtgärd är prissatt till 130 000 NOK, inklusive moms, på en av verkstäderna.

En ny Jaguar I-Pace kostar 700 - 800 000 NOK och reparationskostnaden uppgår till cirka 350 000 NOK, då är frågan om vi ska avråda från reparation. Bilen är bara ett och ett halvt år gammal så det blir ekonomiskt kännbart för bilägaren och/eller försäkringsbolaget. Det kan bli en ekonomisk katastrof för en bilägare som inte har helförsäkring. Om bilägaren har helförsäkring kommer det påverka försäkringspremien rejält, avslutar Bo Ericsson.

Kopiera länk
Copy
Kalendern är tom...

pm sfb

1 Dec, 2023, Extern artikel
Emily GT blir verklighet
15 Nov, 2023, Extern artikel
Volvo EM90: Eldriven minibuss med lyx och komfort
31 Aug, 2023, Extern artikel
Nya Passat Sportscombi presenterad
7 Jun, 2023, Extern artikel
Premiär för Volvo EX30 – Fakta, Pris och Bilder
9 Nov, 2022, Extern artikel
Volvo EX90 officiell
 Samarbetspartners
 Branschorganisationer i samverkan