< Tillbaka

Grön vätgas i Europas första nätverk av stationer

Publicerad: 13 Dec 2021
Trots att det bara finns fyra stationer hittills kan Sverige bli först i Europa att få ett nätverk av vätgasstationer. Naturvårdsverket och företaget REH2 satsar på 24 nya stationer och danska Everfuel vill sätta upp 15 vätgasmackar i Sverige.

I dag finns bara fyra vätgasstationer i Sverige och antalet vätgasdrivna fordon är få, men investeringen kan behövas om man ska få tillverkare att satsa på vätgas. Utan tankstationer vågar inte åkare byta till vätgasdrivna fordon. 

Mercedes är en av tillverkarna som testar vätgasdrivna lastbilar men de lanseras tidigast 2027. Även Hyundai har satsat på en vätgasdriven lastbilsmodell som planeras att lanseras 2025.

Nu satsar flera företag på en kommande vätgasboom.

Danska Everfuel planerar att bygga 15 vätgasmackar i Sverige som ska stå klara i slutet av 2023. Deras stationer ansluts till Nordic Hydrogen Corridor och kvalificerar sig som nod i en EU-finansierad vätgaskorridor mellan de nordiska huvudstäderna. 

Bland de orter som Everfuel tittar på i Sverige finns Uddevalla, Göteborg, Helsingborg, Malmö, Trelleborg, Markaryd, Växjö, Karlshamn, Oskarshamn, Linköping, Örebro, Stockholm och Gimo.

Fram till 2025 kommer 24 stationer till i ett samarbete mellan Naturvårdsverket och REH2, vilket gör Sverige till första landet i Europa med ett nätverk med vätgas. Först ut i den satsningen blir Mariestad och före 2024 hoppas man att nio stationer ska vara igång. 

Deras stationerna kommer att utrustas med så kallade elektrolysrör, vilket möjliggör produktion av vätgas på plats. Investeringen uppgår till 515 miljoner kronor, varav majoriteten av pengarna täcks av det statliga stödet Klimatklivet. 

Enligt Naturvårdsverkets uträkning kommer stationerna kunna minska utsläppen med 21 000 ton koldioxid per år.

– Vätgas är en växande teknik för att minska utsläppen i transportsektorn. Med infrastruktur på plats ges möjligheter för fler företag att ställa om sina fordon, säger Nanna Wikholm, chef för Klimatklivsenheten för transporter på Naturvårdsverket.

Text: MARIA ERIKSSON

Kopiera länk
Copy
Kalendern är tom...

pm sfb

1 Dec, 2023, Extern artikel
Emily GT blir verklighet
15 Nov, 2023, Extern artikel
Volvo EM90: Eldriven minibuss med lyx och komfort
31 Aug, 2023, Extern artikel
Nya Passat Sportscombi presenterad
7 Jun, 2023, Extern artikel
Premiär för Volvo EX30 – Fakta, Pris och Bilder
9 Nov, 2022, Extern artikel
Volvo EX90 officiell
 Samarbetspartners
 Branschorganisationer i samverkan