Grön vätgas i Europas första nätverk av stationer

Publicerad: 13 Dec 2021
Trots att det bara finns fyra stationer hittills kan Sverige bli först i Europa att få ett nätverk av vätgasstationer. Naturvårdsverket och företaget REH2 satsar på 24 nya stationer och danska Everfuel vill sätta upp 15 vätgasmackar i Sverige.

I dag finns bara fyra vätgasstationer i Sverige och antalet vätgasdrivna fordon är få, men investeringen kan behövas om man ska få tillverkare att satsa på vätgas. Utan tankstationer vågar inte åkare byta till vätgasdrivna fordon. 

Mercedes är en av tillverkarna som testar vätgasdrivna lastbilar men de lanseras tidigast 2027. Även Hyundai har satsat på en vätgasdriven lastbilsmodell som planeras att lanseras 2025.

Nu satsar flera företag på en kommande vätgasboom.

Danska Everfuel planerar att bygga 15 vätgasmackar i Sverige som ska stå klara i slutet av 2023. Deras stationer ansluts till Nordic Hydrogen Corridor och kvalificerar sig som nod i en EU-finansierad vätgaskorridor mellan de nordiska huvudstäderna. 

Bland de orter som Everfuel tittar på i Sverige finns Uddevalla, Göteborg, Helsingborg, Malmö, Trelleborg, Markaryd, Växjö, Karlshamn, Oskarshamn, Linköping, Örebro, Stockholm och Gimo.

Fram till 2025 kommer 24 stationer till i ett samarbete mellan Naturvårdsverket och REH2, vilket gör Sverige till första landet i Europa med ett nätverk med vätgas. Först ut i den satsningen blir Mariestad och före 2024 hoppas man att nio stationer ska vara igång. 

Deras stationerna kommer att utrustas med så kallade elektrolysrör, vilket möjliggör produktion av vätgas på plats. Investeringen uppgår till 515 miljoner kronor, varav majoriteten av pengarna täcks av det statliga stödet Klimatklivet. 

Enligt Naturvårdsverkets uträkning kommer stationerna kunna minska utsläppen med 21 000 ton koldioxid per år.

– Vätgas är en växande teknik för att minska utsläppen i transportsektorn. Med infrastruktur på plats ges möjligheter för fler företag att ställa om sina fordon, säger Nanna Wikholm, chef för Klimatklivsenheten för transporter på Naturvårdsverket.

Text: MARIA ERIKSSON

Kopiera länk
Copy

Artikelarkiv

RÄTT LOGGA BVP

20 Jan, 2022, Extern artikel
Hankook i ny Skandinavisk satsning på motorsport
19 Jan, 2022, Extern artikel
Däckpartner ökar sin satsning på tunga däck
19 Jan, 2022, Extern artikel
Stort intresse för Automässan 2023
18 Jan, 2022, Extern artikel
Michelin lanserar Road 6 & Road 6 GT
18 Jan, 2022, Extern artikel
Elbilens framgång ställer nya krav på däcken
17 Jan, 2022, Extern artikel
Långresa i vinterväglag med Tesla Model 3
16 Jan, 2022, Extern artikel
Gammal mot ny Range Rover
15 Jan, 2022, Extern artikel
BMW:s nya bil kan ändra färg med ett knapptryck
10 Jan, 2022, Extern artikel
Polestar 2 Performance Upgrade – 68 extra hästar
23 Nov, 2021, Extern artikel
Present till bilintresserad – Vad kan man köpa?
 Branschorganisationer i samverkan
 Annonser