Goda villkor fram till slutet av 2022 men vad händer sen?

Publicerad: 3 Maj 2021
Volvoåterförsäljarna kan känna sig säkra på goda villkor fram till slutet av 2022, men sedan kan flera förändringar ske. Redan nu kan en stor del av Volvos elbilsförsäljning flyttas till direktförsäljning från tillverkaren i Volvos nya digitala lösning. Fler återförsäljare förväntas använda direktförsäljning online, även om återförsäljare kommer att kunna sälja och fakturera bilen på traditionellt sätt fram till 2022.

2021 beskrivs som ett övergångsår och Volvos enda orderklara elbil XC40 Recharge kan säljas och faktureras direkt från återförsäljaren fram till årsskiftet, eller online direkt från tillverkaren.

Det har länge varit känt att Volvohandlarna hade mycket goda intäkter under 2020, inte minst tack vare av elbilen XC40.

Den nya affärsmodellen med digital onlineförsäljning direkt från tillverkaren, är lukrativ för Volvoåterförsäljare både 2021 och 2022, för det jobb de gör med försäljning, leverans och service till kunden. Tack vare de tillfälliga "Care-by-Volvo-avtalet" som löper fram till 2022.

Vi har fått indikationer på att det råder stor osäkerhet om vilka villkoren blir, från och med den 1 januari 2023 med ett nytt Care by Volvo-avtal, säger Bo Ericsson vd för Sveriges Fordonsverkstäders Förening (SFVF). Avtalen med återförsäljarna är konfidentiella naturligtvis där handlarna är underleverantörer till Volvo Cars.

Samtidigt säger Volvo Cars att "våra kunders möjligheter att besöka kompetenta och engagerade återförsäljare är fortfarande mycket viktiga. Det är tillsammans med återförsäljarna som vi kommer att uppnå försäljning och tillväxt, och vi tror att genom att sätta kunden i förarsätet får vi en konkurrensfördel”.

I MRF:s återförsäljarundersökning minskade Volvo Cars betyg kraftigt när det gäller nöjdhet så det blir spännande att se hur man ska agera för att nöjdheten ska öka igen, säger Bo Ericsson.

I Norge ingår tre års försäkring i bilköpet, men försäkringen kan väljas bort, vilket i så fall sänker priset 9800 kr, detta borde man också kunna göra i Sverige, säger Bo Ericsson.

 

Kopiera länk
Copy

Fordonsproffs

Nr 4 Ladda ner  - 2021.pdf 

(Klicka på bild o  läs direkt)

- Däckbrist hotar
Däckskola i Sjöbo
Elbilsdäck.
Ditec om den osunda
  
konkurrensen.

Övriga nummer under arkivfliken.
 
RÄTT LOGGA BVP
5 Jun, 2022, Extern artikel
Polestar 2 med 68 hk extra
31 Maj, 2022, Extern artikel
Kan man drifta med Range Rover Sport SVR?
19 Maj, 2022, Extern artikel
Saab 9-5 kombi hade gett Volvo V90 en tuff match
18 Mar, 2022, Extern artikel
Audi A6 Avant e-tron concept
9 Mar, 2022, Extern artikel
Volkswagen ID. Buzz officiell
1 Sep, 2022
Verkstadsjuridikutbildning – för fordonsverkstäder, fordonslärare och konsumentvägledare
Utbildningen är fullbokad, Sverige
13 Sep, 2022
Automechanika
Frankfurt, Tyskland
18 Jan, 2023
Automässan 2023
Göteborg, Sverige
Visa fler händelser
 Branschorganisationer i samverkan
 Sammarbetspartners