Glaspalatsens tid är förbi

Publicerad: 13 Dec 2020
- Så började en intervju den 20 december 2018 när Pierre Kjellin dåvarande reporter på MotorMagasinet intervjuade mig, säger Bo Ericsson vd för Sveriges Fordonsverkstäders Förening (SFVF). Jag minns att det var ganska många som inte trodde mig. Jag var i kontakt med några återförsäljarföreningar och generalagenter för att få höra om vad de trodde om framtiden. Några kanske visste men fick inte avslöja något, men generellt sett var framtidsspaningen rätt svag. Jag har haft möjlighet att skapa min egen bild tack vare ett stort nätverk av kontakter, både nationella och internationella. Det blir som att lägga ett pussel med alla bitar av information jag samlat in från olika håll.

- När jag fortsätter min utblick spår jag att fler Volvoåterförsäljare inom kort får sitt avtal uppsagt eller inte förlängt. Att Volvo kommer ha färre ägare i sitt återförsäljarnät i framtiden råder ingen tvekan om, däremot kommer de som är kvar utgöra ett bra och starkt återförsäljarnät. Jag tror att vi ska förvänta oss att det kommer fler nyheter under första halvåret 2021. Att Volvo exklusivt kommer att sälja sina elbilar direkt online till kunderna är ett exempel. Volvos kunder kommer att kunna välja om de vill skriva på ett avtal för sin bil online eller få hjälp med det hos en Volvo-handlare, frågan är vilka av Volvoåterförsäljarna som kommer finnas kvar.

Bengt Hagman som var vd på Bilia länge sa ofta: ”En kund kan åka långt för att köpa en bil, kunder köper en bil vart 3–5 år. Däremot är närheten till en verkstad viktigt för den uppsöks 2–3 gånger per år.”

Snart kommer det också startas en webbutik där Volvo kommer att erbjuda olika abonnemangslösningar, såsom en förlängning av Care by Volvo samt försäljning av bilar. Däremot när det gäller elbilar pekar allt på att Volvos elbilar kommer att säljas exklusivt online direkt från tillverkaren, när den nya försäljningskanalen lanseras.

Då kommer återförsäljarnas roll vara fokuserat på säljsupport för kundhantering, säljhjälp, leverans, underhåll och service. Volvo kommer ”äga kunden”, fakturera kunden och man räknar med att ha fem miljoner direkta kundkontakter 2025, säger Bo Ericsson.

- Frågan nu handlar naturligtvis om hur det kommer påverka intäkterna och vilka andra konsekvenser detta kommer få för Volvoåterförsäljarna. En sak som är väldigt stark är korrelationen mellan var kunden köper bilen och var man väljer att serva bilen. Jag har sett undersökningar som visar att 70% av bilköparna åker tillbaka till stället där man köpte bilen.

 

https://www.motormagasinet.se/article/view/638749/glaspalatsens_tid_ar_forbi

 

 

Kopiera länk
Copy

Artikelarkiv

RÄTT LOGGA BVP

17 Jan, 2022, Extern artikel
Continental lanserar nytt sommardäck – UltraContact
17 Jan, 2022, Extern artikel
Färre omkom i vägtrafiken under 2021
17 Jan, 2022, Extern artikel
Däckpartner växer med fler verkstäder
14 Jan, 2022, Extern artikel
Finalhelg för Goodyear i Le Mans Virtual Series
14 Jan, 2022, Extern artikel
Ny verksamhetschef för STRO
17 Jan, 2022, Extern artikel
Långresa i vinterväglag med Tesla Model 3
16 Jan, 2022, Extern artikel
Gammal mot ny Range Rover
15 Jan, 2022, Extern artikel
BMW:s nya bil kan ändra färg med ett knapptryck
10 Jan, 2022, Extern artikel
Polestar 2 Performance Upgrade – 68 extra hästar
23 Nov, 2021, Extern artikel
Present till bilintresserad – Vad kan man köpa?
 Branschorganisationer i samverkan
 Annonser