< Tillbaka

Full fart i husbilsbranschen i Bålsta och Enköping med stora satsningar på gång

Publicerad: 28 Feb 2022
Det växer så det knakar hos Lindströms Husbilar och Husvagnar i Bålsta. Så mycket att ägarna tillfälligt fick ta in färre bilar än de kunde sälja. Efter att de gjort om verksamheten enligt riktlinjerna för Godkänd Biilverkstad har de mer att göra än någonsin i en lugnare arbetsmiljö och de anställda har en tydligare arbetsfördelning.

Fordonsproffs träffar Cecilia Lindström - idrottslärare i grunden, nu vice vd, marknadschef och delägare av återförsäljaren av husbilar och husvagnar i Bålsta och Enköping. Jobbet som lärare lämnade hon för många år sedan när vardagen inte gick att kombinera med jobbet.

Företaget ägdes då av hennes man Johns föräldrar och tanken var väl hela tiden att John skulle ta över.

– Jag började  jobba lite extra och när John tog över behövde han hjälp så jag stannade kvar. Då var företaget ganska litet jämfört med i dag. Omsättningen låg på 30 miljoner kronor. I dag omsätter vi 300 miljoner kronor, säger Cecilia Lindström.

Den hisnande omsättningsökningen beror till stor del på att de investerade i försäljningsanläggningen i Enköping. 

– Framgångarna beror nog på att vi har haft tydliga mål. Sedan har vi stora planer med en större uppställningsplats för 220 husbilar och husvagnar i Enköping samt en verkstad på 3 400 kvadratmeter i två plan. Den ska stå klar om tre år, säger Cecilia Lindström.

Uppställningsplatsen ska ligga på en tomt mitt emot den nuvarande försäljningsanläggningen. 

– Samtidigt ska vi fortsätta utveckla verksamheten här i Bålsta, säger hon.

Hon berättar att de jobbat hårt med certifieringen av Godkänd Bilverkstad (GBV) och att husvagns- och husbilsbranschens struktur legat långt efter bilbranschen.

– Det har hänt mycket med husbilsbranschen på senare år. Vissa märken börjar strukturera verksamheten och jobb som vi tidigare knappt fick betalt för förr, exempelvis garantiärenden, får vi nu kompensation för, säger Cecilia Lindström.

Något som också skiljer branschen från vanliga bilbranschen är att de har färre generalagenter och importörer och får in de flesta produkter direkt från fabrikerna. 

Växte fort

Samtidigt växte husbilsbranschen fort och Lindströms Husbilar och Husvagnar med den. 

– Vi växte så fort att vi fick dra i handbromsen. Vi valde att inte ta in så många bilar som vi hade kunnat sälja och sluta släcka bränder. Vi anställde inte heller mer personal utan koncentrerade oss på de uppdrag som vi hade med befintliga kunder. Inför säsongen 2021 kände vi oss mer förberedda. Det året omsatte vi 100 miljoner kronor mer än året innan, trots att vi varken tog in fler bilar eller personal. Där ser man vilka vinster det blir när man maximerar hur folk ska jobba. Man har igen det på lång sikt, säger hon.

Cecilia Lindström och hennes man tog hjälp av ett företag som gick igenom all verksamhet och föreslog åtgärder inom både ombyggnad, förbättringar i bokföringen och gjorde verksamheten transparent. Med de anställda växte även verksamheten. 

– I dag är allt vi gör tydligt och vi ser en stor skillnad. Vi har också jobbat mycket med personalen. Den personal som är kvar har lyft sig och tar större ansvar. I dag är det tydligt vem som ska göra vad med färre backjobb och lugnare arbetsmiljö, säger Cecilia Lindström.

Eftersom försäljningen är säsongsbetonad med mer att göra på sommarhalvåret har personalen gått med på att jobba mer på sommaren och mindre på vintern.

När vi träffar Cecilia Lindström jobbar hon och de anställda bara 34 timmar i veckan. Det ger tid för återhämtning. 

– Min vision är att göra allt inhouse, vilket jag tror är bättre både för kunden och oss. När kunder lämnar in husbilen för en täthetskontroll ska vi erbjuda andra tjänster som kunden kan ha glädje av, exempelvis service på motorn, tillbehör som hydrauliska stödben, solceller, markiser, tv-antenner eller den allt mer populära toaletten som förbränner avfallet till aska.

Krav på uppfinnesrikedom

Den stora variationen på verkstadsjobbet gör att serviceteknikernas jobb kräver en hel del uppfinning.

– Jobbet som tekniker är mer krävande jämfört om man jobbar i en personbilsverkstad. Vi hjälper kunderna med de önskemål som de har, säger Cecilia Lindström.

Hon tycker branschen är väldigt spännande med många mässor och resor för att titta på nya produkter.

Ett exempel på hur hon lever upp till visionen om inhousejobb är den egna transportbilen som hämtar upp till tre stora husbilar åt gången från importhamnen i Södertälje för transport till anläggningarna. 

2020 stängde flera fabriker vissa perioder på grund av Corona och förra året ökade försäljningen av husvagnar, något som kan ha med pandemin att göra. Förra året såldes mycket begagnat på grund av samma skatteeffekter som person- och transportbilar påverkats av.

– Det finns ett sug framför allt för nya produkter, men komponentbristen försvårar. Allt nytt vi får hem säljer vi direkt trots att det är högre priser på grund av ökade råvarupriser, säger Cecilia Lindström.

Elektrifieringen av husbilar

När det gäller elektrifieringen har det inte kommit så långt i husbilsbranschen som i personbilsbranschen. 

– Det pågår experiment med lättare husvagnar som har generator som driver på och som inte ska ta för mycket energi från bilen. Knaus kommer lansera en husbil med en motor i motorn på en hybridhusbil. Men jag vet inte, en husbil kanske körs i snitt 600 mil per år och de eldrivna husbilarna kommer kosta väldigt mycket mer än fossildrivna. 

Företaget har 25 anställda varav 7 kvinnor, men det är svårt att locka kvinnor. 

– Försäljare är ett jobb som borde passa kvinnor väldigt bra. Det är ju mer ett mäklarjobb eftersom du säljer en livsstil och måste skapa en relation med kunden för att ta reda på hur de lagar mat, hur de vill sitta när de äter, hur de sover, om någon snarkar. Det är mycket kemi. Jag vill verkligen uppmuntra fler tjejer att söka, men många blir rädda när de tänker på att det sitter en motor i husbilen, men det är kanske fem återkommande frågor om motorn och det kan vi lära de som vill sälja för oss, säger Cecilia Lindström.

 

Namn: Cecilia Lindström

Ålder: 49

Jobbar: delägare, vice vd och marknadschef på Lindströms Husbilar och Husvagnar i Bålsta och Enköping

Omsättning: 300 miljoner kronor

Antal anställda: 25 

Säljer: drygt 540 nya och begagnade husbilar och husvagnar per år

Text: MARIA ERIKSSON maria.eriksson@sfvf.eu

Kopiera länk
Copy
Kalendern är tom...

pm sfb

1 Dec, 2023, Extern artikel
Emily GT blir verklighet
15 Nov, 2023, Extern artikel
Volvo EM90: Eldriven minibuss med lyx och komfort
31 Aug, 2023, Extern artikel
Nya Passat Sportscombi presenterad
7 Jun, 2023, Extern artikel
Premiär för Volvo EX30 – Fakta, Pris och Bilder
9 Nov, 2022, Extern artikel
Volvo EX90 officiell
 Samarbetspartners
 Branschorganisationer i samverkan