< Tillbaka

Från hyperbilar till konverterade klassiker

Publicerad: 16 Dec 2021
Bara för att elektrifieringen svept över bilindustrin innebär inte det att klassiska bilar inte kan få nytt liv. I Förslöv ligger EVES AB som bland annat konverterar amerikanska bilar eller den här Mazda Miata som du ser på bilden.

Martin Söderlind var prototyptekniker på Koenigsegg i Ängelholm och basade bland annat över kablagetillverkning, men det växande intresset för el-fordonsteknik gjorde att han kom in på elkonvertering. 

2016 startade han ett eget företag parallellt med sin anställning. Allt eftersom efterfrågan ökade och projekten började trilla in så valde Martin att satsa helhjärtat på sin egen verksamhet och sedan 2019 ombildade han företaget från enskild firma till dagens aktiebolag vid namn EVES AB.

– Det är roligt att skapa saker som inte funnits. Det finns ingen annan Mazda Miata som tekniskt ser ut så här. Den är från 2002, vilket nästan är i det modernaste laget då det faktiskt är enklare att konvertera äldre bilar. De är simplare i sina elsystem och det finns mer plats, säger Martin Söderlind.

Vi träffas på elbilsmässan i Göteborg och där finns även en Chevrolet Impala från 1966 utställd. Det är en kunds bil, som själv köpte många av delarna i USA. Han skulle bygga den men gav upp och kontaktade Martin Söderlind för hjälp. 

– Jag försöker koncentrera mitt arbete till rena eljobb. Det är också sådana jobb som kommer öka framöver. I dag går det inte att överleva på att konvertera bilar, säger Martin Söderlind.

För det är inte billigt att bygga om bilarna. Komponenterna är dyra när de köps styckvis.

Text: MARIA ERIKSSON

Kopiera länk
Copy
14 Dec, 2022
Bilhandelsjuridik
Online, Sverige
18 Jan, 2023
Automässan 2023
Göteborg, Sverige
Visa fler händelser
RÄTT LOGGA BVP

1 Dec, 2022, Extern artikel
Stigande priser på drivmedel förändrar körbeteende
1 Dec, 2022, Extern artikel
Trelleborg åläggs att betala böter
30 Nov, 2022, Extern artikel
BKT – sluta fylla däcken med vatten
30 Nov, 2022, Extern artikel
Ny isgreppsmärkning på däcksidan
29 Nov, 2022, Extern artikel
BKT lanserar larvband i gummi
 Branschorganisationer i samverkan
 Sammarbetspartners