< Tillbaka

Från hyperbilar till konverterade klassiker

Publicerad: 16 Dec 2021
Bara för att elektrifieringen svept över bilindustrin innebär inte det att klassiska bilar inte kan få nytt liv. I Förslöv ligger EVES AB som bland annat konverterar amerikanska bilar eller den här Mazda Miata som du ser på bilden.

Martin Söderlind var prototyptekniker på Koenigsegg i Ängelholm och basade bland annat över kablagetillverkning, men det växande intresset för el-fordonsteknik gjorde att han kom in på elkonvertering. 

2016 startade han ett eget företag parallellt med sin anställning. Allt eftersom efterfrågan ökade och projekten började trilla in så valde Martin att satsa helhjärtat på sin egen verksamhet och sedan 2019 ombildade han företaget från enskild firma till dagens aktiebolag vid namn EVES AB.

– Det är roligt att skapa saker som inte funnits. Det finns ingen annan Mazda Miata som tekniskt ser ut så här. Den är från 2002, vilket nästan är i det modernaste laget då det faktiskt är enklare att konvertera äldre bilar. De är simplare i sina elsystem och det finns mer plats, säger Martin Söderlind.

Vi träffas på elbilsmässan i Göteborg och där finns även en Chevrolet Impala från 1966 utställd. Det är en kunds bil, som själv köpte många av delarna i USA. Han skulle bygga den men gav upp och kontaktade Martin Söderlind för hjälp. 

– Jag försöker koncentrera mitt arbete till rena eljobb. Det är också sådana jobb som kommer öka framöver. I dag går det inte att överleva på att konvertera bilar, säger Martin Söderlind.

För det är inte billigt att bygga om bilarna. Komponenterna är dyra när de köps styckvis.

Text: MARIA ERIKSSON

Kopiera länk
Copy
Kalendern är tom...

pm sfb

1 Dec, 2023, Extern artikel
Emily GT blir verklighet
15 Nov, 2023, Extern artikel
Volvo EM90: Eldriven minibuss med lyx och komfort
31 Aug, 2023, Extern artikel
Nya Passat Sportscombi presenterad
7 Jun, 2023, Extern artikel
Premiär för Volvo EX30 – Fakta, Pris och Bilder
9 Nov, 2022, Extern artikel
Volvo EX90 officiell
 Samarbetspartners
 Branschorganisationer i samverkan