Foto SFVF - Claes Åström vd SFVF

Förvänta er fler klagomål från bilköpare och verkstadskunder

Publicerad: 20 Sep 2021
Bilhandlare upplever fler klagomål och konflikter kring nya bilar, som ofta kommer med avancerad utrustning där ny teknik kan vara utmanande. Och få bilägare, om någon, läser instruktionsboken!

Bilar är en stor investering för de flesta konsumenter, även för företag.
– Vi får allt fler frågor från återförsäljare, begagnathandlare och verkstäder där kunden har klagomål bland annat om fordonens elektronik och mjukvara, säger Claes Åström vd för Sveriges Fordonsverkstäders Förening (SFVF).

Det här är ofta ny teknik och orsaken till felet kan vara utmanande och tidskrävande att finna och åtgärda, fortsätter Claes. Detta skapar missnöje bland kunder som har stora förväntningar på den nya bilen. Vi kan konstatera att det finns fler konflikter inom detta område än tidigare.

Den tekniska utvecklingen har lett till fler klagomål som gäller nya bilar. Vi ser att utmaningarna förekommer särskilt bland mest avancerade elbilarna, som är fulla av avancerade styr- och förarassistanssystem.

– Jag tror att man ibland har varit lite snabb i utvecklingen av till exempel mjukvara, och då får man förvänta sig en del barnsjukdomar, säger Ulf Stefansson jurist på SFVF.

Moderna bilar är utrustade med mycket elektronik som är viktiga för en mängd olika funktioner i bilen. Fel på dessa kan vara komplicerade och tidskrävande att felsöka och reparera. De bilar som produceras idag är mycket avancerade och är utrustade med elektroniska styrenheter, datorer och programvara som delvis är väsentliga för bilens grundläggande funktioner. Som exempel nämns avläsningar av bilens status på en app i telefonen, till exempel att starta och stoppa värmaren vid uppvärmning, låsning/upplåsning av bilen etc. Alla dessa moderna funktioner kan också innehålla buggar.

Det kan vara svårt att avgöra om ett fel ligger i bilen, i tjänsten eller i mobilen, säger Ulf Stefansson. I många fall visar det sig att det kan vara utmanande, och inte minst tidskrävande, att finna orsaken till dessa fel. Detta kan vara utmanade i förhållande till såväl lagstiftningen som i förhållande till kunden. Om det drar ut på tiden, samtidigt som kunden måste åka in på verkstaden några gånger innan felet hittas, kan detta vara konfliktskapande och då ställer kunden ofta höga kompensationskrav, säger Ulf Stefansson.

Enligt lagen har verkstan rätt att göra två avhjälpningsförsök för samma fel/brist. Om felet inte avhjälpts därefter kan konsekvensen bli att tjänsten eller bilaffären hävs. Det gäller att ha kännedom om lagar och tolkningar av lagen, eftersom det annars kan bli kännbart för säljaren eller verkstan.

Kopiera länk
Copy

Artikelarkiv

Bilverkstadspodden
Lyssna på  

25 Okt, 2021, Extern artikel
Hankook stärker policyn för hållbarhet
22 Okt, 2021, Extern artikel
Mekonomen vann pris på Retail Awards
21 Okt, 2021, Extern artikel
BKT släpper ny dimension av TR 461
21 Okt, 2021, Extern artikel
Mitas uppgraderar lufttrycksapp
20 Okt, 2021, Extern artikel
Michelin på Sverigeturné med ProMeister
25 Okt, 2021, Extern artikel
Sveriges snyggaste bil 2021
31 Aug, 2021, Extern artikel
Är elbilen MG ZS EV ett bra bilköp?
24 Aug, 2021, Extern artikel
Premiär för Tesla Model Y i Sverige
24 Aug, 2021, Extern artikel
Toyota Yaris GR testad
15 Jun, 2021, Extern artikel
Audi e-tron GT vs Porsche Taycan 4S
27 Okt, 2021
Uppsägning eller avsked? Vad är skillnaden mellan uppsägning pga. personliga skäl och avsked?
KOSTNADSFRITT WEBBINARIUM - med CvZ Juridik - Online, Mellan 9:00 och 10:00 hålls seminariet och efter 10:00 finns det fortsatt möjlighet att ställa frågor direkt till juristerna.
28 Okt, 2021
SFVF:s BILHANDELSJURIDIK – för fordonshandeln
Online med dator - via Microsoft Teams (3 tim), Utbildningsledare: Tomas Ulander
28 Okt, 2021
SFVF:s DÄCKSKOLA - Del 1 Teoretisk utbildning - via Teams
Online med dator - via Microsoft Teams (3 tim), Utbildningsledare: Michael Bergvall
Visa fler händelser
 Branschorganisationer i samverkan
 Annonser