< Tillbaka

En dieselmotor som en grupp forskare vid University of News South Wales konverterat till huvudsakligen vätgasdrift. Bilden t.h: Teamet leds av professor Shawn Kook (t.h), Xinyu (längst fram t.v) och Jinxin Yang (längst bak t.v) Foto: Shawn Kook

FORSKNING: Så höjer de dieselmotorns verkningsgrad och sänker CO2-utsläppen

Publicerad: 25 Okt 2022
Ingenjörer vid ett universitet i Australien har framgångsrikt konverterat en dieselmotor till att köras på 90 procent vätgas, med radikalt sänkta koldioxidutsläpp och höjd verkningsgrad som resultat.

Ett team lett av professor Shawn Kook på School of Mechanical and Manufacturing Engineering vid University of News South Wales har under 18 månader jobbat med att konvertera en dieselmotor så att den kan drivas på huvudsakligen vätgas (cirka 90 procent) och en mindre del diesel (cirka 10 procent).

Genom att ersätta det mesta av dieseln med vätgas har teamet vid University of News South Wales (UNSWA) lyckats få ned dieselmotorns utsläpp av koldioxid med cirka 85,9 procent. De har också kunnat konstatera att den vätgaskonverterade dieselmotorn har en verkningsgrad som är cirka 26 procent högre än en jämförbar dieselmotor som drivs på vanlig diesel.

Vätgasen i forskarteamet vid UNSWA:s vätgaskonverterade dieselmotor sprutas in direkt i cylindern via en egen injektor, vid sidan om den ordinarie dieselinjektorn. Insprutningen av vätgasen styrs via ett separat styrsystem.

Forskarteamet hoppas inom 1-2 år kunna kommersialisera tekniken för främst tunga dieselfordon och dieseldrivna anläggningsmaskiner.

Pierre Kjellin
pierre.kjellin@sfvf.eu
076-493 10 95

Kopiera länk
Copy
Kalendern är tom...

pm sfb

1 Dec, 2023, Extern artikel
Emily GT blir verklighet
15 Nov, 2023, Extern artikel
Volvo EM90: Eldriven minibuss med lyx och komfort
31 Aug, 2023, Extern artikel
Nya Passat Sportscombi presenterad
7 Jun, 2023, Extern artikel
Premiär för Volvo EX30 – Fakta, Pris och Bilder
9 Nov, 2022, Extern artikel
Volvo EX90 officiell
 Samarbetspartners
 Branschorganisationer i samverkan